Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK

Ut mot NRK: - Stort tap

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener nedleggelsen av «Her og nå» er en del av en sentralisering av NRKs nyheter og debatter til Oslo.

HELE LANDET: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener «Her og nå», som har blitt produsert i Trondheim, har vært viktig for å få fram debatter utenfor Oslo-gryta. Foto: Bjørn Langsem
HELE LANDET: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener «Her og nå», som har blitt produsert i Trondheim, har vært viktig for å få fram debatter utenfor Oslo-gryta. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er 38 år siden nyhetsprogrammet «Her og nå» på NRK P1 først gikk på lufta.

Programmet, som produseres på Tyholt i Trondheim, er i dag et av Norges to største nyhets- og aktualitetsmagasin på radio, sammen med «Ukeslutt», ifølge NRK.

Bærebjelkene i «Her og nå», som sendes klokka 17.03 mandag til torsdag, er debatter, reportasjer og nyheter. Blant programlederne har det vært profiler som Kari Sørbø, Henning Olstad og Tron Soot-Ryen.

Men i dag er det slutt for «Her og nå». Det reagerer Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sterkt på.

- Det er et stort tap at NRK skal legge ned den siste store nyhetsflata med nyheter og debatter som har et annet ståsted enn fra Marienlyst, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Han mener at nedleggelsen er en del av en sentralisering av NRKs nyheter og debatter til Oslo.

Motvekt til Marienlyst

Slagsvold Vedum viser til at det nylig har vært en debatt om allmenkringkastingsavtalen med TV 2, der det ble vektlagt at kanalen skulle opprettholde nyhetsproduksjon i Bergen for å få nyheter fra andre regioner enn Oslo.

- Vi har sett det som samfunnsviktig at vi skal ha nyheter fra hele landet, for å få ulike perspektiver, og vi bruker penger på det. Men NRK har en helt annen samfunnsrolle, fordi det er hundre prosent finansiert av oss, sier Slagsvold Vedum.

- Nå ser vi at NRK mer eller mindre bevisst har fjernet de store nyhets- og debattflatene fra et annet sted enn Marienlyst, sier Slagsvold Vedum.

Han viser til at mediesenteret på Tyholt ble etablert nettopp for å være en motvekt til Marienlyst og gi distrikts-Norge en tydeligere stemme.

Etter intens politisk strid bestemte Stortinget i 1983 at Norge skulle få sin andre riksdekkende radiokanal, som ble P2, og at den skulle legges til Trondheim.

Sendingene kom i gang i 1. september i 1984, fra noen brakker på Tyholt, ifølge NRK.

- Vi vil ikke at norske politikere skal bestemme nyhetssendinger eller redaksjonelle vinklinger. Men når det gjelder NRK og TV 2 har vi lagt føringer på geografi for å bidra til mangfold, sier Slagsvold Vedum.

Erstattes av «Dagens»

Det er ikke bare «Her og nå» som legges ned, også «Norgesglasset» forsvinner.

Når «Her og nå» legges ned, skal det erstattes av programmet «Dagens», som også blir et nyhetsprogram og produseres på Tyholt.

Men Slagsvold Vedum tror ikke at det nye programmet vil veie opp for den rollen som «Her og nå» tidligere har spilt.

- Men det blir fortsatt nyheter i «Dagens»?

- Ja, men over tid har vi sett at nyhetsformidlingen fra Tyholt er blitt mer og mer tappet for ressurser. Til slutt er det bare formidling av noen nyheter og P3-nyheter igjen, sier Slagsvold Vedum.

- Trist dag

Også mangeårig programleder i «Her og nå», Tron Soot-Ryen, er kritisk til at programmet legges ned.

- Det er en trist dag, sier Soot-Ryen (62), som understreker at han uttaler seg på vegne av seg selv.

Han mener at «Her og nå» har vært en viktig motvekt til debattene og nyhetene som produseres på Marienlyst.

- Det har noe å si hvor man sender fra, fordi man opplever Norge forskjellig og gjør andre valg, sier Soot-Ryen, som nå skal jobbe i P1+.

Programlederen mener at «Her og nå» gradvis har fått en mindre viktig rolle. Nå frykter han at nyhetsprogrammet i stor grad skal erstattes av musikk og underholdning.

Men klubbleder i NRK Trøndelag Lars Erik Skjærseth er ikke like kritisk til nedleggelsen. Han jobber selv med nysatsingen «Dagens», som han sier består av en time med nyheter.

- Det går ikke an å sammenligne med «Her og nå». Det er noe nytt, og jeg har tro på det, sier journalisten.

- Deler du bekymringen over at nyhetene fra distriktene nå svekkes?

- Jeg mener nyhetene i distriktene bør styrkes. Men om de blir svekket når «Her og nå» legges ned, kommer an på det vi ellers lager. Her får ledelsen kjenne sin besøkelsestid, vi blir jo færre folk på Tyholt neste år, sier Skjærseth.

Han viser til at NRK også har samlet ni journalister til en ny, digital dybdedesk på Tyholt.

Avviser kritikken

Nå vil Trygve Slagsvold Vedum utfordre kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen:

- Mener han at NRK ikke skal bygge opp den type debattflater andre steder enn Oslo? spør Slagsvold Vedum.

Kringkastingssjefen sender ballen videre til P1-sjef Bjørn Tore Grøtte.

Grøtte mener at Trygve Slagsvold Vedum slett ikke har noe å frykte, og mener at «Dagens» vil bli en fullgod erstatning for «Her og nå».

- Dette er ikke noen sentralisering i det hele tatt, sier han.

PROGRAMLEDER: Mathias Nylenna skal være programleder i «Dagens». Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/NRK
PROGRAMLEDER: Mathias Nylenna skal være programleder i «Dagens». Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/NRK Vis mer

Han sier at endringen kommer i forbindelse med en større sendetidsendring i P1 fra januar 2020, og at kanalen samtidig ønsket en fornyelse.

- Det nye programmet skal lages på Tyholt, ha den samme programlederen, og være et daglig nyhetsprogram. En av de store endringene blir at det går fem dager i uka istedenfor fire, som nå, sier Grøtte.

For folk flest

Han sier at det nye programmet vil stå på skuldrene til «Her og nå». Programleder blir Mathias Nylenna, skriver NRK.

- Det skal være et program for dem som ikke nødvendigvis hører på Dagsnytt 18 eller Nyhetskanalen, det skal være for folk flest, sier Grøtte.

FORSVARER: P1-sjef Bjørn Tore Grøtte. Foto: Martin Johan Eggan/nrk
FORSVARER: P1-sjef Bjørn Tore Grøtte. Foto: Martin Johan Eggan/nrk Vis mer

Han vet ikke om det er like mange medarbeidere som vil jobbe med «Dagens» som med «Her og nå».

Men i takt med medieutviklingen generelt er det også blitt færre mennesker som jobber med radio på Tyholt, ifølge Grøtte.

- Måten å fortelle historier og produsere radio på har endret seg mye de siste årene. Det er klart at når vi har 13 radiokanaler og en rekke andre plattformer å publisere på – døgnet rundt – så må vi hele tiden fordele ressursene på nye måter. Men «Dagens» er en stor satsning med gode journalistiske muskler.

- Slagsvold Vedum mener at den nasjonale nyhets- og debattformidlingen fra Tyholt er blitt mer og mer tappet for ressurser?

- Det er ikke mindre nyhetsformidling nå enn det var før.

- Vil «Dagens» være en like viktig debattarena som «Her og nå» har vært?

- Redaksjonen må selv finne ut hvordan man belyser en sak best mulig. hvis debatt er den riktige måten, gjør de det. Jeg regner med at en kar som Trygve Slagsvold Vedum kommer til å til å få invitasjon til «Dagens» flere ganger, sier Grøtte.