Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Festivalskjenking

Ut mot ølgrense på festival: - Uten hensikt og kjipt for publikum

Oslofestivalene reagerer på Stavanger-regler. 

Festivaløl: I Stavanger er det nå innført en omstridt regel som sier at det kun er lov til å kjøpe to øl om gangen på festival. Foto: NTB scanpix
Festivaløl: I Stavanger er det nå innført en omstridt regel som sier at det kun er lov til å kjøpe to øl om gangen på festival. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De store festivalene i Oslo er unisone når det kommer til den nye skjenkebegrensningen som er innført i Stavanger. Ingen av dem ser verken behov for eller en positiv effekt av tiltaket.

Verken under Den store sommerfesten med Justin Bieber på Forus Travbane forrige uke eller under Mablis-festivalen i Stavanger i helga, der blant annet Janove og Thomas Dybdahl stod på programmet, var det lov å kjøpe flere enn to øl av gangen.

Begrensningen vil også gjelde når Mods og flere andre artister spiller på Viking stadion fredag og lørdag. Dette har flere Stavanger-politikere reagert på.

- Denne regelen er ulovlig. Festivaler bør ikke godta den uten videre. Det er ikke slik at administrasjonen i Stavanger kommune kan dytte generelle regler inn i regelverket, sier Kristoffer Sivertsen, leder i Stavanger Frp til Stavanger Aftenblad.

Andre måter

Direktør for bymiljø og utvikling i Stavanger har beskrevet regelen som et tiltak for å begrense beruselsesnivået på festivaler.

- Det finnes andre måter å hindre at folk blir for beruset på. Dette vil bare føre til mer kø og en viss grad av irritasjon for publikum, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen.

Han legger til at festivalen har hatt skjenkekontrollen på besøk hver eneste festival.

- Vi forholder oss til alkoholloven og Næringsetatens retningslinjer. Jeg er veldig glad for at Oslo er en kommune der det er mulig å arrangere festival både for de over og de under 18 år uten å ha egne skjenkesoner.

Også festivalsjef Lars Petter Fosdahl i OverOslo rister på hodet over Stavanger-regelen.

- Dette er ikke et tiltak som løser et problem. I den grad det er en god tanke bak, så er det ikke en god løsning.

Bieber-begrensning: Under Justin Bieber-konserten på Forus i Stavanger forrige uke var det restriksjoner på ølsalget. Foto: John T. Pedersen
Bieber-begrensning: Under Justin Bieber-konserten på Forus i Stavanger forrige uke var det restriksjoner på ølsalget. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Fordal beskriver det som «uten hensikt og kjipt for publikum».

- Vi opplever ikke fyll eller skjenking til de under 18 som et problem. Er det noen som er overdrevet beruset, så fanges det opp gjennom det generelle vaktholdet.

- Vi tar ikke lett på fyll, men problemet ligger ikke ved bardisken, avslutter Fosdahl.

Unngå fyll

- Godt, vennlig vakthold og vertskap med skarpt blikk for å ivareta trivselsfaktor og best mulig opplevelse. Og for å unngå en hver form for fyll.

Slik oppsummerer Lars Tefre Baade i Piknik i Parken deres strategi.

- Vi har en god dialog med Næringsetaten og opplever retningslinjene i Oslo som klare og tydelige, fortsetter han.

Per Vervik i Stavanger Artistbyrå, som arrangerte Bieber-konserten, ser at de har tatt de nye retningslinjene til etterretning.

- Vi prøver å spille på lag og ha et godt forhold til skjenkemyndighetene. Men personlig tenker jeg at det er en merkelig regel. Jeg synes også det er rart at vi skal ha en regel i Stavanger og en annen regel i Bergen eller Oslo.

Ingen Oslo-planer

Det ble rapportert om fyll og ordensforstyrrelser under Bieber-arrangementet. Men Vervik mener omfanget ikke er større enn man må regne med når det er mer enn 30 000 mennesker til stede.

- Folk betaler 600-700 kroner primært for å ha det gøy på konsert. Men vi prøver selvfølgelig å begrense fyll så langt det er mulig.

Det er ingen planer om å gjøre tilsvarende skjenkegrep i Oslo som i Stavanger.

- Vi har ikke problemer med festivalfyll på Oslo-festivalene, og har ingen planer om å innføre noen særskilte ølregler. Jeg tror heller ikke en slik regel er særlig effektiv mot fyll. Den fører vel snarere til at flere må stå i kø i stedet for å høre på musikken, sier Geir Lippestad (A), byråd for næring og eierskap.

Hele Norges coronakart