KRITISK: Krimforfatter Geir Tangen mener regjeringen kommuniserer utydelig om sommerens reiseregler. Foto: Privat
KRITISK: Krimforfatter Geir Tangen mener regjeringen kommuniserer utydelig om sommerens reiseregler. Foto: Privat Vis mer

Ut mot «reiseskam»

Krimforfatter Geir Tangen reagerer på det han mener er dobbeltkommunikasjon om reiseråd - og mener regjeringen heller kunne stoppet charterturistene.

Publisert

- Når regjeringen åpner, bør folk slippe skam. Jeg vet at det er mange andre nordmenn her nede i Spania nå, men nesten ingen legger ut bilder av det. Det sier noe om hvor utbredt skammen er. Det føles veldig ekkelt, sier krimforfatter Geir Tangen (50) til Dagbladet.

Mandag publiserte han et Facebook-innlegg hvor han gikk hardt ut mot myndighetenes kommunikasjon om sommerens reiseråd. Etter sterk kritikk slettet han innlegget - men ikke før Haugesunds Avis hadde plukket opp saken.

Han svarer Dagbladet på telefonen fra leiligheten i Punta Prima i Spania.

- Jeg er frustrert over regjeringens dobbeltkommunikasjon. De åpner for reiser, men i ettertid kommer det stadig vage hentydninger om at dette ikke var greit likevel, sier Tangen.

SMITTET: Karim Salmen legger ut videoer på TikTok, der han viser hvordan det er å være smittet av coronaviruset. Foto/video: TikTok / Instagram /@karimesalmen Vis mer

10. juli ble det klart at det åpnes for karantenefrie reiser mellom Norge og en rekke land i EØS- og Schengen-området med tilfredsstillende smittesituasjon. Disse landene omtales som «grønne». For «røde» land gjelder fortsatt karanteneplikten.

- Vi er ikke i en normalsituasjon, endring i reiseråd er ikke en oppfordring om å reise, sa justisminister Monica Mæland (H) under en pressekonferanse.

Smitteøkning

Den siste tida har det vært en smitteøkning i nordlige regioner i Spania. Det betyr at landet kan bli «rødt» i slutten av denne uka, opplyste FHI mandag, ifølge NTB. Det kan medføre at nordmenn som reiser til Spania, må i karantene ved hjemkomst.

Tangen understreker at det ikke er dette som opprører ham.

- Vi kontaktet UD før vi reiste, og de var helt tydelige på vi måtte kunne regne med ti dagers karantene. Det har vi tatt høyde for med tanke på jobb, og det er helt greit.

STRANDLIV: På stranda i Spania er det mange nordmenn, men få som legger ut bilder i sosiale medier, ifølge krimforfatter Geir Tangen. Foto: Reuters /Nacho Doce / NTB scanpix
STRANDLIV: På stranda i Spania er det mange nordmenn, men få som legger ut bilder i sosiale medier, ifølge krimforfatter Geir Tangen. Foto: Reuters /Nacho Doce / NTB scanpix Vis mer

Han viser til det mye omtalte hytteforbudet, som ble opphevet 20. april.

- Regjeringen åpnet for at folk kunne reise på hytta, og så kom plutselig uttalelsene om at reiser legger ekstra press på kommunene, sier forfatteren.

Det samme skjer nå, mener han.

- De åpner for utenlandsreiser, og så sier de etterpå at det kanskje ikke er så lurt. Det virker som kommunikasjonen fra UD, FHI og regjeringen ikke alltid er samkjørt, eller at de har så forskjellige måter å uttale seg på at signalene blir vage og uklare.

Han mener regjeringen framstår vinglete i både håndtering og kommunikasjon.

- De sier noe én dag, og vrir på det når de merker at det er upopulært. Det kunne sikkert kommet fra en hvilken som helst regjering, men det er vanskelig å forholde seg til.

Forberedt på norgesferie

Tangen og kona, forfatterkollega Agnes Matre, hadde i utgangspunktet innstilt seg på norgesferie.

- Når de så åpner, bør de kunne stå for det. En regjerings oppgave er å gi klare retningslinjer. Mener de at folk ikke bør reise, bør de sette det som et krav, sier han.

Forfatteren mener dessuten at det er like trygt i Punta Prima som i Norge, og sier de lokale er flinke til å overholde smittevernreglene.

ALICANTE: Drøye tre måneder etter at Spania gikk i lockdown, kunne de første turistene fra EU og Schengen-området slippe inn igjen i landet den 21. juni. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

- Er det noen som ikke gjør det, er det turister. Er norske myndigheter bekymret, kunne de jo stengt for chartertuster. Det er jo det de egentlig sier de er redde for. Fest og fyll og tusen mennesker på en nattklubb. Ikke to personer som sitter i fred og ro og skriver krimromaner, sier han.

- Mye hets

Tangens innlegg vakte sterke reaksjoner.

- Som krimforfatter er jeg vant til kritikk, men her kom det mye hets. «Gud, så forferdelig synd på dere som har egen leilighet i Spania og ikke gidder å holde dere hjemme i to uker.» Vi ble beskyldt for å «ødelegge dugnaden», og bedt om å tenke på sykepleierne og alle som har mistet jobben.

Forfatteren opplevde det som et forsøk på å gi ham dårlig samvittighet.

- Det føles sårt, med tanke på at vi bare gjør det regjeringen tillater, og vi forholdt oss helt lojale til reglene og holdt oss hjemme fram til 15. juli, sier han.

Å la det være opp til den enkelte å vurdere hva som er en «nødvendig» reise, er ikke en god løsning, mener han.

- Satt på spissen: Spør du en 22-åring, synes han sikkert det er nødvendig å reise til Ayia Napa med kompisene.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Selv vurderte han reisen sin som strengt nødvendig:

- Vi hadde ganske mye vedlikehold å gjøre i leiligheten. En koloni på hundrevis av saksedyr i vinterhagen, blant annet. Men leiligheten hadde fremdeles stått i oktober, så det er ikke en rett-fram-vurdering.

- Åpner kontrollert

Dagbladet har lagt fram Tangens kritikk for Helse- og omsorgsdepartementet.

- Jeg skjønner at endringer i smittesituasjonen og ulike råd og anbefalinger kan være krevende å forholde seg til, men et forbud mot å reise er svært inngripende. Nå er smittesituasjonen i Norge under kontroll. Derfor åpner vi opp samfunnet gradvis og kontrollert. Det gjelder også reiser til andre land, svarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen til Dagbladet.

Erlandsen sier at alle bør tenke seg om før de reiser.

- Regjeringen og helsemyndighetene har hele veien vært tydelige på at å reise utenlands innebærer en betydelig uforutsigbarhet. Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser, skriver hun, og legger til:

- Vi er midt i en pandemi, og det er ikke risikofritt å reise, heller ikke til land og områder med lite smitte, såkalte «grønne» land. Vi har også sagt at alle som velger å reise, må sette seg inn i situasjonen i landet de eventuelt besøker, og være klar over at smittesituasjonen i det enkelte land kan endre seg raskt. Det har vi sett eksempel på med Spania denne uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer