Bjarte Hjelmeland om fastmonterte seter

Ut mot «tulle-regel»

Bjarte Hjelmeland mener det er på høy tid at regjeringen fjerner bestemmelsen om fastmonterte seter. Nå er også Norske Konsertarrangører lei av å purre.

FORBANNET: - Jeg er oppgitt og forbannet over den tullete stol-regelen, sier Bjarte Hjelmeland. Foto Geir Dokken
FORBANNET: - Jeg er oppgitt og forbannet over den tullete stol-regelen, sier Bjarte Hjelmeland. Foto Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

Kravet om fastmonterte seter har vært gjeldende for kultursektoren siden november i fjor.

Publikumsbegrensningen for kulturlokaler uten fastmonterte seter har variert fra 50, 20 og til 10 personer i salen. Kulturscener med fastmonterte seter får derimot ha 200 i publikum. Det har ført til usikkerhet, krise og konkursfare for flere aktører.

Én av mange rammede er skuespiller, regissør og produsent Bjarte Hjelmeland.

- Jeg synes denne «fastmonterte seter»-regelen er tullete. Det spiller ingen rolle om setene er skrudd fast i gulvet eller ikke. Dette er håpløst. Det viktigste er avstanden mellom publikummerne, og at de sluses ut og inn av lokalet på en forskriftsmessig og fornuftig måte, sier Hjelmeland til Dagbladet.

En logisk brist

Han gir som eksempel på den logiske bristen til myndighetene: På restaurant Løve på Det Norske Teatret kan 50 mennesker spise og oppholde seg, men mens teatersalene står tomme.

- Det er mye logikk som mangler i coronahåndteringen sier Hjelmeland, og legger til:

- Jeg kan forstå at myndighetene vil ha minst mulig mobilitet, at folk ikke skal stimle sammen på offentlige kommunikasjonsmidler for å komme på teater. Men at folk kan ta buss og trikk til Ikea og andre kjøpesentre er helt ok. Hvor er logikken?

Han legger til at dersom et teater, uten fastmonterte seter, skulle åpne for 200 gjester, kommer neppe alle på samme buss til samme tid.

- Det som er viktig, er at det er en relevans på antall publikummere i forhold til teatersalenes størrelse. Er de små, kan ti mennesker være riktig, og i de større kan 200 - eller 500 være et korrekt antall. Det må handle om at avstand og smittevernregler blir opprettholdt, sier Hjelmeland.

- Uholdbart

Helsedirektoratet fikk i januar i oppdrag å revurdere reglene, med det formål å erstatte den. I dag er det en måned siden daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, fikk signal om at regelen skal gjøres om. Nå er hun lei av å purre.

- Det er uholdbart. Når vi ser hvor raskt Helsedirektoratet jobber knyttet til andre temaer er det påfallende at dette tar så lang tid. Vi får ingen beskjeder. Vi har gjentatte ganger spurt om tidshorisonten for arbeidet, uten å få svar, sier Østerdal til Dagbladet.

LEI AV Å PURRE: Tone Østerdal, leder i Norske Konsertarrangører, beskriver stolregelen som uholdbar for kultursektoren. Nå er hun lei av å purre på helsedirektoratet. Foto: NKA.
LEI AV Å PURRE: Tone Østerdal, leder i Norske Konsertarrangører, beskriver stolregelen som uholdbar for kultursektoren. Nå er hun lei av å purre på helsedirektoratet. Foto: NKA. Vis mer

Østerdal sier at regelen gjør det umulig for kulturarbeidere å planlegge aktivitet innenfor dagens rammer, med urimelig strenge smitteverntiltak og null statlige støttekroner tilgjengelig

Hun mener dette er et tydelig eksempel på at kulturlivet står langt nede på myndighetenes prioriteringsliste.

- Kulturaktørene har måttet venne seg til at de alltid er først i rekken når innstramminger gjøres, og sist når det løses opp igjen. De har blitt manet til «dugnad» og «krafttak», samtidig som de har blitt rammet av uforståelige tiltak og regelverk. Nå er det på høy tid at den uforholdsmessige nedstengingen av kulturlivet ta slutt. Det er ingen grunn til at kulturlivet skal være det siste som blir åpnet igjen. Det er en prioriteringssak, sier hun.

KONFLIKT: Raymond Johansen mener det har vært en mangel på konflikter under corona-håndteringen, noe som har ført til misforståtte intensjoner fra byrådslederen Vis mer

Raja er ingen kulturkriger

Bjarte Hjemland er sterkt kritisk til kulturminister Abid Raja, som han og flere i Kultur-Norge tidligere har kritisert gjentatte ganger gjennom coronakrisen.

- Raja er en fin kulturminister i «fredstid», men i en «krigstid» som denne er han ikke den generalen vi trenger.

- Mange med meg mener at Raja er for glad og begeistret i å stå i begivenhetenes sentrum selv. Som om det kulturlivet får av offentlige tilskudd, er gaver fra hans egen lomme, sier Hjelmeland.

Skuespilleren mener kulturministeren liker å sole seg i lys av sine gaver, og mener det ser grelt ut.

- Raja mener vel, men han er ikke den kulturministeren vi trenger nå.

- Hvem skulle du ønske deg?

- Det har jeg ikke lyst til å si.

Raja er ikke problemet

Tone Østerdal mener på sin side at det ikke er kulturministeren som er problemet i denne «stolleken»

- Vi opplever ikke at kulturministeren er problemet her. Han har igangsatt et arbeid med gjenåpning og lanserte en arbeidsgruppe for gjennomføring av store arrangementer sommeren 2021 omtrent samtidig som Bent Høie sto på en pressekonferanse og sa at man ikke kan regne med å gå på festival i sommer selv om man er vaksinert, sier Østerdal.

- Det illustrerer helsemyndighetenes holdninger og sier noe om klimaet i regjeringen, - og at det er regjeringens samlede vurdering som er utfordringen her, fortsetter hun.

Hun ber nå kulturarbeidere om å holde seg rolige.

- Pust, og bli med å kjemp for gjenåpning. Stol på fagligheten og profesjonaliteten din, og bruk stemmen overfor lokale helsemyndigheter og politikere, oppfordrer Østerdal.

Dårlige lobbyister

Bjarte Hjelmeland mener videre at kulturlivet har fått langt strengere krav og betingelser under coronaen enn det øvrige næringslivet. Han sier videre at Kultur-Norge ikke er like flinke til å snakke for seg.

- Industrien er langt bedre til å drive lobbyvirksomhet mot myndighetene enn oss.

- Det er helt klart at industrisektoren og bygg- og anlegg har fått helt andre og bedre betingelser enn kulturen, sier Hjelmeland.

Han framholder at det generelt er mye seindrektighet i tiltakene for å holde kulturhjulene i gang. Han savner ikke bare mer penger, men også raskere tilgang til midler og lån til kultursektoren.

- Seinest i dag snakket jeg med tre kulturfirmaer som risikerer å gå konkurs.

- De er blitt forledet til å tro at det kommer hjelp, men det kommer ikke - eller kommer ikke tidsnok, sier Hjelmeland.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer