KOMMENTARER

Ut og fange spøkelser

I opposisjon var Frp-erne Anders Anundsen og Ketil Solvik-Olsen personvernets forkjempere. Det var da.

FORESLÅR MER OVERVÅKING: Statsrådene Anders Anundsen og Ketil Solvik-Olsen. Foto: NTB/Scanpix
FORESLÅR MER OVERVÅKING: Statsrådene Anders Anundsen og Ketil Solvik-Olsen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er foreløpig uklart hva det er Aftenposten har funnet i sin artikkelserie om falske basestasjoner. PST vil legge fram resultatet av sin etterforskning veldig snart, og det mer enn antydes at de vil avvise avisas påstander. Det er ikke sikkert PST får siste ord, men uansett utfall: Det er ingen grunn til å slutte å stille kritiske spørsmål om overvåking.

I desember leverte justisminister Anders Anundsen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen et høringsnotat om endringer i politiloven og ekomloven som går ut på å gi politiet utvidete fullmakter til å sette opp falske basestasjoner, identifisere, overvåke og blokkere mobilsignaler fra folk som befinner seg i en gitt geografisk sone. Saken er ventet å komme til Stortinget i april.

Tiltaket skal kunne iverksettes uten at politiet har konkrete mistenkte, uten domstolenes godkjenning, uten å varsle teletilbydere eller Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM), som er regelen i dag. En regel PST brøt et tosifret antall ganger i fjor. Nå skal det være opp til politiet selv å ta avgjørelsen.

Det trenger ikke være snakk om en pågående situasjon. Tiltakene skal kunne igangsettes forebyggende og de aktuelle situasjonene kan bli mange: Når politiet mener det er nødvendig for å beskytte liv og helse eller der tungtveiende samfunnsmessige hensyn tilsier det, ved alvorlige ordensforstyrrelser, ved ansamlinger av mennesker som kan ende med vold eller for å iverksette andre politioperative tiltak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.