Ut og kjøpe regnskog

Norge skal bruke 15 milliarder på å kjøpe regnskog. Men hvordan?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Milliarder av kroner har vært brukt på regnskogvern. Resultatene har ofte vært skuffende. Den første feilen en kan begå er å tro at Norges nye regnskogsmilliarder er noe helt nytt, og at disse erfaringene derfor ikke er viktige. Utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim kommer farlig nær dette når han i samme oppslag sier at «det er sikkert ti tusen økonomer i verden som kan beskrive alle hindringene i kampen for å redde regnskogen». De andre 9.999 må svare for seg, men Erik Solheim bør lytte nøye til økonomer og andre som kjenner problemene ved å redusere avskoging. Det er den eneste måten for å unngå fallgruvene og lage gode framtidige prosjekter og politikk. Alt annet er strutsepolitikk

Den andre feilen en kan begå er å forveksle ordene «billig» og «enkelt». Stern-rapporten argumenterte for at redusert avskogning er billig, og billigere enn de fleste andre klimatiltak. Tankegangen er enkel: Hovedårsaken til avskogning er rydding av skog til jordbruksland. Verdien av jordbruksproduksjonen er ofte meget lav. Ved å betale litt mer enn denne verdien til de som eier skogen kan en kjøpe skogvern. I utgangspunktet er dette en god ide, tatt rett ut av læreboka i miljøøkonomi. I praksis er den meget utfordrende å gjennomføre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer