Ut og selge twittermeldinger

Har Twitter- og Facebook-oppdateringer noe å gjøre i bokform?

TWITTERBOK: Frode Grytten har utgitt ei bok med noveller som opprinnelig ble postet på Twitter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TWITTERBOK: Frode Grytten har utgitt ei bok med noveller som opprinnelig ble postet på Twitter. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Kommentar

Twitter- og Facebook-kommentarer i bokform: Friskt og morsomt, eller et panisk salgsframstøt fra en kriserammet forlagsbransje?

Forfatter Guri Idsø Viken var ikke nådig mot kollegene Frode Grytten og Pål Norheim — og ikke minst forlagene deres — da hun langet ut i en kronikk hos NRK Ytring denne uka:

«Når forlag ber deg betale noen hundrelapper for ei samling av sine forfatteres beste statusoppdateringer, blir det ikke bare som å få nok ei sitatbok fra Paulo Coelho til jul, det oppleves også som svindel» skrev hun.

Utbruddet skyldtes Grytten og Norheims høstbøker, basert på henholdsvis gamle twitter-noveller og statusoppdateringer på Facebook. «... er det et produkt av en bokbransje med panikk for at nye medieeiere skal ta de pengene som før strømma inn på deres bunnlinje?» spurte Idsø Viken retorisk.

Gryttens bok er utgitt på Kagge forlag, omtalt som «Twitter-forlaget» i den etterfølgende debatten i radioprogrammet Kulturhuset. Ikke uten grunn, ettersom de tidligere i år utga ei humorbok med twittermeldinger fra Oslo-politiet, og senere i høst følger opp med en samling av Jan Eggums twitter-korttekster.

Det går an å humre litt av en slik utgivelsesliste, for det er klart at det lukter lettjente penger, i alle fall for Kagge. Norheims fanbase er nok en anelse mindre enn Grytten og Eggums, og gjør ham til en mindre opplagt salgsvinner for sitt forlag, Kolon.

Men svindel? Den påstanden framstår litt absurd fra en litteraturviter. 

Hun hisser seg opp over at forlagene krever penger for «ren gjengivelse av historier som allerede er fortalt». Men akkurat det er en historie som også har blitt fortalt før.

Senere i høst utgir Kvalshaug forlag en bok med utvalgte sitater og sangtekster av Bjørn Eidsvåg, perfekt timet til julegavesalget. Og nylig kom Frank Rossaviks «Smilefjestyranniet» - en samling av hans beste kommentarartikler gjennom 20 år. I likhet med Twitter- og Facebook-meldingene tatt ut av sin opprinnelige sammenheng og pakket inn i stive permer. Og med det ordnet og tilgjengeliggjort for flere enn faste lesere av Bergens Tidene og Morgenbladet, slik Gryttens bok gjør novellene hans tilgjengelige for flere enn de 30 700 følgerne hans på Twitter.

Pål Norheims bok, «Oppdateringer», ble anmeldt i Dagbladet forrige lørdag. Vår anmelder Marius Wulfsberg kalte boka «litterær kortprosa av ypperste merke», hvilket tyder på at den fortjener flere lesere enn en forholdsvis snever bekjentskapskrets på Facebook. At noe ligger gratis på nett, betyr ikke nødvendigvis at det er lett tilgjengelig.

Frode Gryttens bok «Vente på fuglen» er også verdt å forsvare. Først og fremst fordi den faktisk er et annet litterært verk enn det du kan scrolle deg gjennom på nettet.

Boka består av 204 noveller på under 140 tegn hver(Grytten postet i alt 538 på Twitter). De er valgt ut og ordnet slik at de beskriver et livsløp fra fødsel til død. Perspektivet skifter, det er ikke de samme menneskene som beskrives i hver novelle. Tonen skifter også, her er både humor og blødmer (enkelte noveller kunne trygt vært strøket), dybde og ettertanke.

Men selv om du gjerne kan bla på kryss og tvers og få mye ut av å lese tekstene enkeltvis, har sorteringen i alder og livssituasjon skapt en helhetlig fortelling som gir enda mer til den som leser dem i foreslått rekkefølge. Enkelte steder har de også truffet så godt med sammenstillingen at novellene kommenterer hverandre.

Disse utgivelsene viser at god litteratur på nett også kan bli god litteratur på papir. Det krever godt redaktørarbeid. Panikk lukter det i alle fall ikke.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.