VELKOMMEN: Velkommen til her vi er, skriver artikkelforfatteren. Foto: Strømmestiftelsen
VELKOMMEN: Velkommen til her vi er, skriver artikkelforfatteren. Foto: StrømmestiftelsenVis mer

Ut og stjæle uttrykk

Nå er jeg lei!

Debattinnlegg

Nå er jeg LEI av at noen få, spissformulerte mennesker og grupperinger gjør fornuftige, gode begreper til deres! Nå er jeg så LEI av at det blir en styggedom å si noe, bare fordi noen har gjort det på en kald og kynisk måte. Nå tar jeg begrepet tilbake der det hører hjemme.

«Hjelpe dem der de er». Ganske forklarende begrep, og ganske så smart idé, i grunn. Men nå har dette blitt et uttrykk jeg vegrer meg for å si høyt. Jeg biter meg i tunga, flere ganger daglig, fordi jeg opplever begrepet er kuppa.

Vi i Strømmestiftelsen hjelper nemlig folk der de er.

Vi tror på at verden blir bedre av at folk får en jobb der de er.

Vi ser at en bærekraftig verden blir best når folk utvikler sitt eget land fra der de er.

Vi kjemper for at de skal kunne ta kampen for et rettferdig samfunn fra der de er.

Men fordi noen tyr til de enkle retorikks løsninger, så har «der de er» blitt noe jeg kvier meg for å si høyt. De som har «stjålet» dette begrepet ser ikke nyansene, velger å ikke se nyansene. Noen KAN ikke være der de er. Noen MÅ flykte vekk. Mange har ikke noe valg. Skal de leve, overleve, så kan de ikke være der de er. Noen flykter fra krig, noen ser seg tvunget ut for å kunne forsørge familien sin. Og vi kan ikke hjelpe dem der. De må dra. Men det er kanskje på tide å stikke fingeren i jorda: Noen kan hjelpes der de er. Andre kan ikke.

Disse menneskene er ikke lykkejegere, på jakt etter gratis tannbehandling i et velferdsland. Alt de ønsker å kunne leve et liv i fred og fordragelighet. Aller helst der de er. Når du ikke kan forsørge familien din, ikke har mat på bordet eller tak over hodet, forsvinner også håpet om en bedre fremtid. Fattigdom er mangel på trygghet, forutsigbarhet og innflytelse. Uten jobb og inntekt har du ingen sjans når det ikke finnes et NAV-kontor som kan hjelpe deg. Ønsket om en selvstendig og trygg hverdag er like stort i Bangladesh og Niger, som i Norge. Talentene er der, men mulighetene mangler.

Derfor er vi der de er. Vi gir dem muligheter ved å skape jobbmuligheter, fordi vi vil hjelpe dem til å ha mulighet til å bli der de er. Det er jo det mennesker aller helst vil.

Og så ønsker vi velkommen de som ikke kan bli. Velkommen til her vi er.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.