Ut på arkitektur

Bli med på Arkitekturmuseets byvandringer, oppfordrer Dagbladets Harriet Eide.

- Et mirakel. Fullkommen. Sa arkitekturkritikere da Mortensrud kirke sør i Oslo sto ferdig på vårparten, tegnet av arkitektene Jan Olav Jensen og Børre Skodvin.

Kirken, nennsomt innpasset i skogen, er andektig vakker, også innvendig med Gunnar Torvunds praktfulle altertavle.

  • Dermed et storslagent mål når Arkitekturmuseet i dag innleder høstens byvandringer. Møt fram på kirkebakken. En opplevelse venter med Jan Olav Jensen som guide.

Arkitekturmuseets byvandringer er en glimrende anledning til å bli kjent med hovedstaden, enten det inviteres til enkeltstående bygg eller til et helt miljø. Neste mål (29. september) er Operaens nye omgivelser. 5. oktober innbys man til Kvadraturen i Oslo.

Oslo er en uoppdaget by, selv for dem som har bodd her hele livet. Vi iler forbi severdighetene. Vi glemmer å være underveis . Målet, enten det er nærbutikken eller kaffebaren, er viktigere. Vi ergres og gledes over det forgjengelige, men ser ikke arkitekturen som skal stå i «evig tid» i omgivelsene som har større påvirkningskraft på våre liv enn vi gir oss tid til å tenke over.

  • Så er vi heller ikke skolert i arkitektur. Som skolefag har det som flere andre estetiske fag vært neglisjert. Arkitektur dukket riktignok opp som valgfag i videregående for noen år siden, men det ga ikke poeng for videre basketak i utdannelsessystemet. Og hvilken skoleelev har råd til slik luksus i kampen for tilværelsen?

Resultatet er kunnskapsmangel, selv om arkitektur og design er på inn-lista ikke minst hos ungdom i dag.

Jeg var nylig sammen med kunnskapsrike høgskolestudenter, hvorav mange allerede hadde avlagt eksamener i andre universitetsfag. Jeg spurte dem om de kunne huske noe de hadde lært på videregående om arkitektur og arkitekter som hadde gjort inntrykk. Ingen hender kom i været.

De færreste lærere og lektorer har bakgrunn for slik undervisning. I mediene hersker også uvitenheten - man unnlater suverent å nevne arkitektenes navn når bygg omtales. Ville man glemme en forfatters navn når en berømt bok presenteres?

  • Like mye som litteratur er arkitektur åndsverk.

Byer med respekt for seg selv har et byleksikon, arkitekturguider finnes. Spennende innblikk i kulturhistorien og gode oppslagsverk for nysgjerrige, viktige bidrag i folkeopplysningen. Det er også Arkitekturmuseets byvandringer og utstillinger, og Norsk Forms omfattende tilbud til publikum.

Høsten er tida for nye utfordringer. Grip dem.