Ut på tur, aldri sur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Eg ælllsker litteratur!» sier NRKTOs nye bokguru så skamløst begeistret at en eldre kyniker rødmer litt på den unge mannens vegne.

Det å si at man elsker, hvem man elsker, hva man elsker - høyt ut i det offentlige rom - er som å henge Tarzan-trusene sine på klessnora i gårdsplassen som vender ut mot E18. Du skal vite hva du gjør.

  • Men det går an å flagge alternative følelser. Livslede, for eksempel, er et tryggere kostyme enn den nakne kjærligheten. Du kan si du er så matlei, der du står i givakt foran en ny norsk bokhøst klar til å suuuge inn opplevelsene, at du egentlig helst vil reise bort. Flykte fra cellulosemassene som snart skal velte over deg. Eller enda smartere: Du kan lage deg en frekk liten liste av favorittbøker som handler om gleden ved selve flukten. Reiseskildringer!
  • All litteratur kan, med litt kreativ velvilje, defineres som reiseskildringer. Mosebøkene handler om tidenes fottur, Draumkvedet beskriver en bad trip. Disse utelates fra min liste bare fordi de ikke ble til i vårt århundre. Derimot har Norge aldri vært mitt nærmeste ferieland, derfor er lista uten geografiske begrensninger.

De flyktigste:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer