Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ut på tur aldri sur

KONSERTER: Man skal aldri undervurdere viktigheten av konsert- og turnévirksomhet. Så hvorfor reiser ikke norske artister, særlig de i etableringsfasen, mer ut på landveien? De siste åra har mange nye artister og band sett dagens lys, men har vi sett dem live? Svaret er nei! Det er ytterst få av pop- og rock-ferskingene som velger å slite seg fram på kronglete landeveier.

DET VIRKER SOM om de synes det er mye bedre å få sin tilmålte tid på «Skavlan», «Absolutt underholdning» og bli omtalt i riksavisene. Men å være artist handler ikke bare om å gi ut plate og bli presentert i mediene samme uka som albumet foreligger. Den aller viktigste jobben gjenstår, nemlig å komme seg på veien - og da tenker jeg ikke akkurat på noen kjøpesenterturné. Dette er hard jobbing og ofte på luselønn.

DET FORUNDRER MEG at plateselskaper, produsenter, management og PR-apparatet rundt artister ikke i større grad fokuserer på konsertvirksomheten. Man bruker hundretusener av kroner på plateinnspilling, promotion, videoinnspilling og annonsering, men ingenting på live-biten. Et album forteller bare at artisten er her, men det er i møtet med publikum at trofasthet og relasjoner skapes. Dette er etterarbeid, eller sagt på en annen måte: Det er nå den virkelige jobben begynner, merkevarebygging på den harde måten. Artister skal ut å legge spor etter seg - visittkort - små frø som gradvis skal spire rundt om i landet.

ARTISTER SOM IKKE VIL, kan eller klarer å komme seg ut på tur, står i veien for sin egen karriere. Da kaster det korte glimtet fra rampelyset bare mørke skygger over en mulig videre karriere. Visst kan det være vanskelig å spikre sammen en turné, men Bjørn Eidsvåg, Kaizers Orchestra, Madrugada, DumDum Boys - alle begynte de karrieren som landeveisslitere, noe de fortsatt ser nødvendigheten av.

«MARTE x 3» kunne være navnet på en turné i regi av Marthe Walle, Marte Wulff og Marte Heggelund. Med 30 minutter hver og ett felles band ville utgiftene gått ned, og de unge kvinnene kunne fått vist seg fram. Ideen er gratis. Det fins turnéstøtteordninger og Norgesnettet tilbyr rimelige lyd- og lydutstyr på en rekke klubber rundt om i landet. Grip muligheten! Og til deg, Giske: Sats mer på konsertstøtte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling