Ut på tur

Petter Nome rømmer landet. I går kveld la han ut på ei ukes tur til Antarktis sammen med forfatter Jostein Gaarder, Norsk Polarinstitutt og et tv-team fra - ja, nettopp NRK.

GARDERMOEN (Dagbladet): I dag ankommer reisefølget Sør-Afrika, der de møter miljøvernminister Børge Brende. Sammen skal de lage et «Fakta på lørdag»-program.

- Det skal bli godt å komme vekk. På Sydpolen er jeg utenfor rekkevidde og skal verken svare på telefon, sms eller e-post, sier Petter Nome.

Støtte

Petter Nome opplever stor pågang av støtteerklæringer.

- 98 prosent av dem som har tatt kontakt med meg, har gitt meg full støtte. De er opprørt over NRK-ledelsens reaksjon, sier Nome mens han sjekker inn på Gardermoen.

Han mener at NRK-ledelsens avgjørelse om å sparke ham som programleder for «Sommeråpent», virker lite gjennomtenkt.

- Det er synd hvis vi får en trend der framtredende mennesker i samfunnet ikke mener noe. Jeg synes norske journalister er tannløse. Vi hopper fra redaksjon til redaksjon, flirer og ler, men tør ikke å ta et eneste synlig standpunkt, sier Nome.

Han mener at kringkastingssjefen både vingeklipper seg selv og journaliststanden ved å sette Nome på bakken i denne saken.

Gaarder sjokkert

Reisekamerat på vei til Dronning Mauds land, Jostein Gaarder, er rystet over den manglende takhøyden NRK-ledelsen viser.

- Jeg er sjokkert over NRK. Dette handler om ytringsfrihet, sier Gaarder.

Også en annen i reisefølget, miljøvernminister Børge Brende, har uttalt at han ikke ville ha noe problem med å bli intervjuet av Nome etter dette.