Ut på tur

Det er forskjell på Norge og NORGE[trademark].

MYTER: Svenskene er mer byråkratiske, mer autoritetstro, hevdes det. Mer som tyskere, egentlig - og vi stoler fortsatt ikke på tyskerne. Svenskene er ordning och reda. Vi er millom bakkar og berg, skriver vår nye helgekommentator Marte Michelet om mytene om nordmenn og svensker. Illustrasjon: Flu Hartberg
MYTER: Svenskene er mer byråkratiske, mer autoritetstro, hevdes det. Mer som tyskere, egentlig - og vi stoler fortsatt ikke på tyskerne. Svenskene er ordning och reda. Vi er millom bakkar og berg, skriver vår nye helgekommentator Marte Michelet om mytene om nordmenn og svensker. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sommer flytta samboeren min, datteren vår, og jeg, til Sverige. Nå bor vi i byen der samboeren min vokste opp, byen som i flere år frekt titulerte seg som «Skandiavias hovedstad», nemlig Stockholm. I motsetning til de fleste emigranter gjennom historien er ikke vår utvandring motivert av nød, men av en bra deal: Han har bodd de siste sju årene i Norge, nå er det min tur til å bo i hans hjemland en stund. Så nå prøver jeg å skjønne meg på svenskene og finne meg til rette i «världens modernaste land».

Foreløpig er listen over innsikter relativt beskjeden. Jeg har lært at gräddfil ikke er det samme som seterrømme, og skiller seg hvis den kokes. Jeg har lært at hvis man forviller seg over i sykkelfeltene, som løper langs alle gangstier, overalt, er man å anse som et «miffo», kortform for «misfoster». Jeg har latt meg imponere av den svenske barnehagen - som man absolutt ikke får kalle barnehage, men «förskola» - der vi fikk plass med én gang, og der barna først får frokost, så frukt, så varm lunsj, og så ett måltid til som de kaller «mellanmål».

Noen ting er veldig rart, som at jeg etter bare noen uker i landet har fått tilsendt stemmekort til lokalvalget (som skjer parallelt med valget til Riksdagen neste søndag). Samtidig får jeg ikke lov til å tegne mobilabonnement før jeg har bodd i Sverige i minst sju måneder. Jeg får glatt være med og bestemme hvem som skal styre og stelle, men mistenkes for å være dypt uansvarlig når det gjelder telefoni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer