- Ut!

Både styret og de ansatte er sterkt misfornøyd med Einar Førde & co. Førde vil ut av NRK-huset så fort som mulig, mens flere andre toppledere kan måtte komme til å slå følge - ufrivillig.

NRKs ansatte raser mot ledelsen og krever hoderulling på toppnivå. De får bred støtte fra styret. Og når den påtroppende kringkastingssjefen er på plass, sitter flere toppledere i NRK meget utrygt.

Dagbladet er kjent med at flere styrerepresentanter mener at både Einar Førde og flere av de ansvarlige for økonomiskandalen i NRK burde sluttet omgående. Men foreløpig nøyer de seg med å kreve full økonomisk opprydning.

- Jeg har ikke kontroll på Førde, sa styreleder Torger Reve oppgitt da Førde ikke møtte opp som ventet på pressekonferansen etter gårsdagens svært viktige styremøte i NRK.

- Førde går av så fort vi har funnet hans etterfølger. Den prosessen har vi kommet langt i. Jeg vil ikke spekulere på hvor lenge han bør sitte selv om det skulle ta noen måneder å få en ny kringkastingssjef på plass, sier Reve til Dagbladet.

Må gå!

Styrelederen forlangte at Førde troppet opp på gårsdagens styremøte med konkrete spareplaner for minst 159 millioner kroner neste år. Det gjorde Førde.

Men et samstemt styret var misfornøyd med det de fikk se og høre, og nå må både Førde og de øvrige NRK-direktørene skaffe flere og bedre spareplaner innen neste styremøte 20. november.

- Ledere som har trukket oss inn i dette uføret må ta konsekvensen av det, sier en oppgitt nestleder i fagforeningen Kringkastingens Landsforening (KL), Hilde Larsen.

- Toppledere i NRK som har økonomisk ansvar må gå. I det private næringsliv hadde de ikke fått sitte, mener Larsen.

Uten tillit

- Bør NRK-sjefene nå ta sine hatter og gå, Einar Førde?

- Det vil alltid være en vurdering. Min erfaring er at det skal man gjøre hvis det tydelig kan sies at man har vanskjøttet det man skal gjøre. Hvis man ser på det budsjettunderskuddet som nå er kommet fram, så har jeg ikke funnet grunnlag for å si at det har skjedd den type vanskjøtsel. Bak disse tallene ligger det relativt store summer som jeg ikke kan henge noen for, sa Førde til Dagbladet i går kveld.

Etterpå samlet han sine direktører for å fortelle dem om NRK-styrets blandede reaksjoner.

- Så du blir sittende uansett?

- Nei, jeg går så fort som mulig, jeg.

- Fra et synkende skip?

- Nei, dette er ikke noe synkende skip.

HODERULLING I VENTE? Einar Førde kan få følge av flere NRK-sjefer når han snart sjekker ut for siste gang. 300 mister jobben i NRK og grasrotopprøret vokser i landets største mediebedrift.