Utagerende

BOK: Nettet åpner for enmannsforetak av mange slag. På sin hjemmeside kan Martin Nygaard tilby både guiding i Oslo, og 300 kroners telefonsamtaler der han ser inn i framtida. I tillegg er Nygaard barnebok- og ungdomsbokforfatter og sin egen forlegger.

Beatles-inspirert

Nygaard er helt åpenbart inspirert av Saabye Christensen i det som til nå er blitt to romaner om tenåringen Laurits Liguster. Handlingen er lagt til Frogner og miljøet rundt Majorstua skole. Laurits er ny på skolen, og har et skrikende behov for å markere seg. Han havner i dårlig selskap, og svikter delvis sin bestekompis som sitter i rullestol etter en ulykke.

Blotter og onanist

Det er som regel noe som halter litt ved bøker gitt ut på eget forlag. Til tross for at det har blitt langt mer alminnelig enn tidligere, og at det litterære nivå krabber seg oppover. De to bøkene om Laurits er ikke dårlig skrevet. Dialogene fungerer, de ulike typene også. Men det er noe med storyen som ikke helt sitter. Den er litt utflytende. Og så er det ekstreme fokus på sex muligens i overkant betent selv for dagens samtidslitteratur for ungdom. 14 år gamle Laurits finner nemlig ut at han tenner på 11 år gamle Pia. Han har en kort karriere som blotter, og nesten-voldtektsmann. Og han onanerer mer eller mindre kontinuerlig.

Gjenkjennelig

Det er likevel mulig at dagens ungdom har mye å hente i Nygaards litt haltende romaner om gjenkjennelige kjærlighetsproblematikk, krangel med foreldrene, et skrikende behov for å bli sett, og hjemmefester som bærer galt av sted. Ja, og så sex, da – i alle varianter.