Utan landbruk gror Norge igjen

Eit kulturlandskap kan'kje vara evig, veit du, kan aldri vara evig. Men det er mye som er vel verd å ta vare på.

BONDELANDSKAPET: Bøndene pleier sine private landskap til vårt felles landskap som eit kollektivt gode, skriv Andreas Hompland. Foto: Erik Thorberg/Scanpix.
BONDELANDSKAPET: Bøndene pleier sine private landskap til vårt felles landskap som eit kollektivt gode, skriv Andreas Hompland. Foto: Erik Thorberg/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Ein urban-intellektuell bekjent av meg har av familiære grunnar transportert seg med bil over halve Sør-Norge nå på ettersommaren: opp og ned dalar, over fjell og vidder, ut og inn langs fjordar. Han bekjenner: «Hele turen var rett og slett bevegende. Jeg følte meg som en blanding av amerikansk turist og gammel nordmann med reell interesse for alt dette som jo er så flott, men som jeg ikke kjenner så godt».  

Opplevelsen er gjenkjennelig. Eg har sjøl nylig vore på dei same traktene, gått i fjella, kryssa fjordar på ferjer og bruer, kjørt andektig gjennom dalstrøka og sett opp farten gjennom skogar og tunellar. Naturlandskapet er vilt og vakkert eller mjukt og vennlig, men det er det varierte kulturlandskapet som gjer djupast inntrykk. Ikkje bare på stader der ingen skulle tru at nokon kunne bu, men meir at det bur folk og driv landbruk overalt. Dei pleier sine private landskap til vårt felles landskap som eit kollektivt gode.  

Dei gamle fjell i syningom er alltid eins å sjå, dikta Ivar Aasen. Nede i bygdene var det annleis: «Der er så mange hendingar i bygdom komne til; me sjå så mange vendingar, alt på eit lite bil». Sveinane snudde om på vollane; dei flytta og rydda og bygde. Dei reiste hus og fjøs og kultiverte jorda. Og dermed omforma dei landskapet.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer