Utdanning for alle?

«Man trodde at afrikanske elever var dummere enn de var fordi man tvang dem til å lære på et språk de ikke behersket.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For alle som jobber med utdanning i utviklingsland er EFA (Education For All), alternativt EPT (Education Pour Tous, som det heter her i Frankrike hvor jeg nå arbeider), et helt sentralt begrep. For andre kan det trenges en liten bakgrunn for begrepet.

I de to tiårene før 1980 ble antallet elever i grunnskolen i Asia og Latin-Amerika fordoblet, mens antallet ble tredoblet i Afrika. Denne utviklingen ble dramatisk reversert i tiåret etter 1980. Det var først og fremst det forverrede bytteforholdet for u-landenes varer, den økende u-landsgjelden samt strukturtilpasningstiltakene påtvunget landene av Verdensbanken og IMF, som førte til den lave prioriteringen av utdanning. I løpet av 1980-årene så mer enn to tredjedeler av landene sør for Sahara seg nødt til å foreta reelle kutt i sine utdanningsbudsjetter. Dette førte nødvendigvis til overfylte klasser, mangel på læremidler og underbetalte lærere. Elevene droppet ut av skolen, delvis fordi foreldrene ikke kunne betale det som forlangtes til skoleuniform, pulter og skrivemateriell, delvis fordi deres arbeidskraft trengtes hjemme. Skolen føltes også som så lite relevant for elevene at deres tilbaketrekning fra den kan sees som et rasjonelt valg. Den uformelle utdanningen de fikk gjennom å følge med sine foreldre og andre voksne i deres arbeid kunne synes mer verdifull for å skaffe seg et utkomme i voksen alder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer