NYTT

SKOLEÅR: Palestinske skolejenter venter på å få gå inn til første skoledag etter ferien på den FN-drevne skolen i en flyktningleir på Gazastripen i forrige uke. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters / NTB Scanpix
NYTT SKOLEÅR: Palestinske skolejenter venter på å få gå inn til første skoledag etter ferien på den FN-drevne skolen i en flyktningleir på Gazastripen i forrige uke. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Gaza:

Utdanningskrise for palestinske barn

Etter 50 års okkupasjon, forblir generasjoner av palestinske barn fanget i en syklus av vold og brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Meninger

Norske skolegårder var sist uke fylt til randen av forventningsfulle barn, med altfor stor sekk på ryggen og sommerfugler i magen. Like forventningsfulle var barna som møtte opp til første skoledag i Gaza og på Vestbredden, men de måtte starte det nye skoleåret uten klasserom eller et sted å søke ly fra den sterke sola.

Forrige uke ble en skole og en barnehage på Vestbredden rasert av israelske soldater. Begge byggene var satt opp av Flyktninghjelpen og ble akkurat ferdig i tide til det nye skoleåret. På en annen barneskole, også på Vestbredden, ble solcellepanelet – den eneste strømkilden – konfiskert av israelske myndigheter. For alle disse barna ble første skoledag en traumatisk opplevelse.

Amar Bokhari
Amar Bokhari Vis mer

Vi er vitne til en uholdbar krise som påvirker barns helse, utdanning, sikkerhet og trygghetsfølelse. Mer enn to millioner palestinske barn blir tvangsflyttet, eller får hjem og skoler ødelagt. Barn blir vilkårlig arrestert og fengslet, trakassert og hyppig utsatt for vold og trusler når de forsøker å komme seg til skolen. Situasjonen forverres for hver dag som går.

I 2016 ble det rapportert om 256 angrep mot skoler i de okkuperte områdene. 2017 har dessverre ikke vært noe bedre.

Fra januar til mars ble det meldt om 24 angrep mot skoler. Barn har gjentatte ganger blitt møtt med tåregass og sjokkbomber på vei til og fra skolen. Akkurat nå er mer enn 50 skoler på Vestbredden beordret revet ned eller lagt ned av israelske myndigheter.

Situasjonen i Gaza er, om mulig, enda verre. Her har mangel på elektrisitet og bare tilgang på litt mer enn tre-fire timers strøm om dagen gjort den humanitære krisen uutholdelig.

I tillegg står utdanningssektoren overfor en egen krise; 70,4 prosent av FN-skolene og 62,8 prosent av skolene opererer allerede på doble skift og strever for å imøtekomme det høye antallet elever og studenter.

Redd Barna ber Norge som leder av giverlandsgruppen AHLC om å fortsette det viktige arbeidet med å mobilisere støtte til Palestina, samt å øke presset på Israel til å respektere de grunnleggende beskyttelsesbehovene til barn. Norske myndigheter må leve opp til de internasjonale forpliktelsene de har overfor sivilbefolkningen i Gaza og på Vestbredden og sørge for at skoler ikke blir angrepet, slik at barn trygt kan delta i undervisningen og være frie til å utvikle sitt fulle potensial.