TAR FEIL: Audun Lysbakken mener EØS-avtalen fører til press på fagorganiseringen og dumping av lønninger. Er dette riktig? spør Jan Erik Grindheim i Civita. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
TAR FEIL: Audun Lysbakken mener EØS-avtalen fører til press på fagorganiseringen og dumping av lønninger. Er dette riktig? spør Jan Erik Grindheim i Civita. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Debatt: SV og EØS

Utdatert av virkeligheten

SV vil erstatte EØS med en handelsavtale, men en avtale regulerer bare hvordan varer og tjenester kjøpes og selges over landegrenser. EØS-avtalen regulerer også at disse produseres på skikkelig vis i et felles regulert arbeidsmarked.

Meninger

Audun Lysbakken skriver i Dagbladet 30. november at EØS-avtalen er dårlig for Norge. Den fører til at løsarbeidersamfunnet sniker seg inn i norsk arbeidsliv, press på fagorganiseringen og dumping av lønninger. Er dette riktig?

Jan Erik Grindheim.
Jan Erik Grindheim. Vis mer

For ansatte i industrien og hotell- og restaurantbransjen, to av de mest utsatte yrkene for EØS-avtalens frie bevegelse, synker andelen løsarbeidere (som Lysbakken kaller det). Det viser tall fra Fafo på arbeidslivet.no.

Her kan vi også lese at i 1989 vedtok EF-landene et charter for arbeidstakeres sosiale rettigheter. Disse ble videreutviklet i en sosial protokoll med EU-traktaten fra 1993, og i dag regulerer ca. 70 direktiver arbeidstakernes rettigheter i EUs indre marked.

EU's regelverk har ført til bedre vern og utvidete rettigheter for norske arbeidstakere på noen områder. Samtidig står EØS-landene fritt til å ha strengere regler i arbeidslivspolitikken.

Det at færre fagorganiserer seg har mange årsaker. En er økning i antall arbeidstakere fra EØS. Men dette er vel en utfordring for organisasjonene snarere enn EØS? Når det gjelder dumping av lønninger som følge av EØS, er også dette en uriktig påstand. Ifølge Fafo har vi opplevd «esende norske lønningsposer» i snart 50 år. Reallønnsveksten de 25 siste åra har vært langt større og mer stabil enn i de 25 åra forut for EØS.

Fellesforbundet viste i 2015 at lønnsmottakernes kjøpekraft hadde økt med 42 prosent siden 2000. Samtidig påpekte de at dette gjennomsnittet skulte at lavtlønte er blitt hengende etter i kjøpekraftsutviklingen.

I en åpen økonomi som den norske, kan ikke dette løses nasjonalt, bare i fellesskap med land norske bedrifter handler med. I første rekke EUs medlemsstater, siden nesten 80 prosent av norsk eksport går til EU og nesten 70 prosent av importen kommer herfra.

EØS-avtalen påvirker norsk arbeidsliv direkte gjennom lovreguleringer fra Brussel, men også indirekte gjennom å sikre like konkurransevilkår for norske bedrifter og arbeidsplasser i utlandet.

SV vil erstatte EØS med en handelsavtale. Men handelsavtaler er utdatert av virkeligheten. De regulerer bare hvordan varer og tjenester kjøpes og selges over landegrensene, mens EØS-avtalen også regulerer at varer og tjenester produseres på skikkelig vis i et felles regulert arbeidsmarked. Dette er med på å sikre et velorganisert norsk arbeidsliv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.