DEBATT

Debatt: SV og EØS

Utdatert av virkeligheten

SV vil erstatte EØS med en handelsavtale, men en avtale regulerer bare hvordan varer og tjenester kjøpes og selges over landegrenser. EØS-avtalen regulerer også at disse produseres på skikkelig vis i et felles regulert arbeidsmarked.

TAR FEIL: Audun Lysbakken mener EØS-avtalen fører til press på fagorganiseringen og dumping av lønninger. Er dette riktig? spør Jan Erik Grindheim i Civita. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
TAR FEIL: Audun Lysbakken mener EØS-avtalen fører til press på fagorganiseringen og dumping av lønninger. Er dette riktig? spør Jan Erik Grindheim i Civita. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Audun Lysbakken skriver i Dagbladet 30. november at EØS-avtalen er dårlig for Norge. Den fører til at løsarbeidersamfunnet sniker seg inn i norsk arbeidsliv, press på fagorganiseringen og dumping av lønninger. Er dette riktig?

For ansatte i industrien og hotell- og restaurantbransjen, to av de mest utsatte yrkene for EØS-avtalens frie bevegelse, synker andelen løsarbeidere (som Lysbakken kaller det). Det viser tall fra Fafo på arbeidslivet.no.

Her kan vi også lese at i 1989 vedtok EF-landene et charter for arbeidstakeres sosiale rettigheter. Disse ble videreutviklet i en sosial protokoll med EU-traktaten fra 1993, og i dag regulerer ca. 70 direktiver arbeidstakernes rettigheter i EUs indre marked.

EU's regelverk har ført til bedre vern og utvidete rettigheter for norske arbeidstakere på noen områder. Samtidig står EØS-landene fritt til å ha strengere regler i arbeidslivspolitikken.

Det at færre fagorganiserer seg har mange årsaker. En er økning i antall arbeidstakere fra EØS. Men dette er vel en utfordring for organisasjonene snarere enn EØS? Når det gjelder dumping av lønninger som følge av EØS, er også dette en uriktig påstand. Ifølge Fafo har vi opplevd «esende norske lønningsposer» i snart 50 år. Reallønnsveksten de 25 siste åra har vært langt større og mer stabil enn i de 25 åra forut for EØS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer