Utdrag: «Heksenes forsvarere»

Les utdrag av Jan Guillous nye bok, «Heksenes forsvarere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I

Om hvordan Bloksberg ble forvandlet fra fantasi til virkelighet

Gjeterjentas møte med feil prest til feil tid

Gertrud Svensdotters beviselig gode fortellerkunst og livlige fantasi ble årsak til mange menneskers død. Det er sant. Og det er inngående dokumentert frem til hver halshugning, hvert bål og hvert siste piskeslag. Ettertiden har dømt Gertrud Svensdotter hardt og beskrevet henne som bevisst ondskapsfull.

Henne vil jeg imidlertid forsvare. Anklagen om ondskapen hennes er meningsløs allerede av den grunn at hun var bare barnet da hun ble trukket inn i marerittet.

Hun var født oppe i Lillhärdal i Härjedalen, men var blitt sendt ned til slektninger i landsbyen Åsen i Österdalerna. Hun bodde hos farfarens søster, noe som antakelig var verken bedre eller verre enn å bo oppe i Lillhärdal. Men trolig hadde faren, Sven Nilsson Hwass, villet kvitte seg med henne, i alle fall midlertidig, på grunn av en del hverdagslig kiv i familien. Moren til Gertrud hadde lidd barseldøden, og faren gikk i tanker om å gifte seg med en nittenårig tjenestejente som het Märit Jonsdotter. Dette hadde lille Gertrud vondt for å avfinne seg med. Og så ble hun sendt ned til Åsen-slekten ved östra Dalälven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer