Ute av kontroll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«HVORFOR HAR

Rodrígues Zapatero gitt ordre om at troppene i Irak skal sendes hjem til Spania?» spør de meg når jeg ankommer flyplassen i Mexico City.

«Vel,» svarer jeg, «Han har utvilsomt gitt den ordren fordi troppene var der. Ellers ville det jo ikke være nødvendig å sende dem hjem.»

«Hva mener du,» spør de igjen, forundret over denne opplagte sannheten.

«Jeg mener at spørsmålet ikke kan besvares fornuftig uten man først stiller et annet spørsmål: Hvorfor er de der? Vi kan også spørre: Av hvilken grunn, og på hvilke betingelser? Akkurat disse spørsmålene har den spanske regjerningen vært nøye med å unngå, men de lar seg ikke unngå. Og i de kommentarene jeg har sett, har også deler av spansk og utenlandsk presse unnlat å stille spørsmål.»

Troppene er der fordi herrene Aznar og Rojoy, regjeringen og hele regjeringspartiets gruppe i parlamentet applauderte sin egen enighet i synet på krigen i Irak den dagen parlamentet stemte over resolusjonen.

Den gangen sa jeg følgende i denne avisen: «Med en entusiasme og en glede jeg har aldri sett i noe parlament i verden, applauderte representantene for Populist-partiet støyende resolusjonen som førte til krigen i Irak og som gjorde det umulig for inspektørene å fullføre oppgaven sin. Hvorfor er de så glade for det vi har i vente?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer