PÅ FLUKT: «Sør-Sudan trenger humanitær hjelp. 3,7 millioner av dem er avhengig av rask matvarehjelp for å unngå en sultkatastrofe. En million mennesker er på flukt», skriver Bondevik. Bildet viser to barn i en flyktningleir drevet av FN i den sørsudanske byen Rumbek. Foto: NTB Scanpix
PÅ FLUKT: «Sør-Sudan trenger humanitær hjelp. 3,7 millioner av dem er avhengig av rask matvarehjelp for å unngå en sultkatastrofe. En million mennesker er på flukt», skriver Bondevik. Bildet viser to barn i en flyktningleir drevet av FN i den sørsudanske byen Rumbek. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ute av syne

Det er viktigere enn noensinne at Sør-Sudan holdes på dagsordenen, og ikke går i glemmeboka.

Debattinnlegg

Konflikten i Sør-Sudan er i ferd med å eksplodere i en humanitær katastrofe. Oppmerksomhet i mediene lar trolig vente på seg til folk begynner å dø i tusentall.

Internasjonale medier har en selsom dynamikk. Da partene i Sør-Sudan signerte en våpenhvile-avtale dalte straks interessen for landet og konflikten. I realiteten har kamphandlingene bare fortsatt og katastrofen vokst for hver uke.

Mens diskusjonene rundt ny generalsekretær i NATO og fly-mysteriet har fylt utenriksspaltene i de fleste aviser, har situasjonen i Sør-Sudan nå blitt så alvorlig at den også kan få regionale konsekvenser. Nabolandene har allerede vært aktive i kamphandlingene og det skal lite til for at maktbalansen endres og krigen eskalerer.

Mediene har en særdeles viktig rolle i demokratiet: de informerer, kritiserer og overvåker. Men de setter også politisk dagsorden og påvirker våre oppfatninger. Gitt «sensasjonsjaget» i mediene kan man sette spørsmålstegn ved den varige samfunnsmessige effekten av medieoppmerksomhet. Noen ganger fremstår mediene nemlig mer som «sladrekjerringer» enn som årvåkne vaktbikkjer.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Dette blir tydelig når folk spør om det nå har roet seg i Sør-Sudan fordi det ikke skrives om konflikten lenger. Faktum er at det er verre enn noensinne. De pågående kamphandlingene har ført til at nærmere 5 millioner mennesker i Sør-Sudan trenger humanitær hjelp. 3,7 millioner av dem er avhengig av rask matvarehjelp for å unngå en sultkatastrofe. En million mennesker er på flukt, både internt og i naboland. Regntiden har akkurat satt inn og kommer til å gjøre det ekstremt vanskelig å ta seg fram til mennesker i nød og dermed intensivere katastrofen.

Landet er inne i en avgjørende tid. Fredsforhandlingene står fortsatt i stampe, våpenhvilen blir ikke respektert, og behovet for humanitær hjelp er galopperende. «Glemmes» også denne konflikten vil de som står bak den ikke kjenne på det samme presset for å finne en løsning.

Norge har spilt en nøkkelrolle i tidligere fredsprosesser og i oppbygningen av landet. Men det er en kjensgjerning at manglende omtale i medier har negative konsekvenser for politisk handling. Den Sentralafrikanske Republikk har lenge vært kroneksempelet på dette. Langvarige kriser lider ofte under manglende omtale som igjen resulterer i lite politisk press og handling. Det er viktigere enn noensinne at Sør-Sudan ikke går inn i denne kategorien, men holdes på dagsordenen. Det er fortsatt mulig å avverge en enda større katastrofe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.