Ute i Spellemann-kulda

Turbonegers Thomas Seltzer synes det er trist – men også deilig – at bandet hans ikke er nominert til en eneste Spellemannpris. Heller ikke aha og Kaizer’s Orchestra er funnet verdig i år.

– Nok en gang blir Spellemannsprisen en feiring av lokal-nasjonal hygge. Og det er jo forsåvidt koselig, sier Seltzer til Dagbladet.

I går ble nominasjonene til «Spellemann 2005», som deles ut 28. januar, offentliggjort. Tre av fjorårets største salgssuksesser, tildels også kritikersuksesser, var albumene til de tre nevnte.

Turboneger, Kaizer’s og a-ha er også regnet (i selskap med mulig trippelvinner Madrugada) som landets beste live acts.

«Årets hyggeligste»
– Spellemann-kategoriene burde vært omdøpt til «årets hyggeligste artist». Det er jo sånn det fungerer, mener Thomas Seltzer.

– Men dere fikk sjøl pris for beste rockalbum 2003?

– Ja, men bare fordi de ikke kunne neglisjere oss. Vi gjeninnførte jo rocken i Norge med «Scandinavian Leather», og fylte Oslo Spektrum uten å annonsere på forhånd. Med årets nominasjoner innser jeg at Turboneger, et av Nord-Europas største rockeband, aldri blir en del av det lille norske bransje-etablissementet. Og det er deilig.

Seltzer legger til: – Vi har allerede peishylla full av priser, og mangler strengt tatt bare et menneskehode eller to. Så jeg velger å se stort på det, og gratulerer de nominerte. Særlig Madrugada. Det er hyggelig at yngre krefter får slippe til...

Vals blir årets hit? 

TAPERNE: Turboneger ble neglisjert av samtlige spellemannskomiteer. Det synes bassist Thomas Seltzer (nr. to fra venstre) er både trist og deilig.
TAPERNE: Turboneger ble neglisjert av samtlige spellemannskomiteer. Det synes bassist Thomas Seltzer (nr. to fra venstre) er både trist og deilig. Vis mer

I fraværet av de øvrige store, lukter det nettopp Madrugada av Spellemann 2005. Dagbladet drister seg til å utrope bandet til vinner av den aller gjeveste prisen – nemlig Årets Spellemann, som er en åpen klasse uten forhåndsnominerte. Forrige gang vant Odd Nordstoga, etter et overlegent salgsår i 2004.

I året som gikk, har Madrugada ikke bare gitt ut én salgs- og kritikersuksess, men gitt ut to album som begge har solgt oppimot 100 000 hver. Og som på langt nær er ferdigsolgt. Bandet har også økt sine fra før av betydelige fanskarer i Europa, har fylt Oslo Spektrum og opptrådt på Nobelpris-konserten. Blant mye, mye annet.

I tillegg til at Dagbladet tror de tre gutta i bandet blir årets spellemann, er de favoritter til å vinne rockklassen for albumet «The Deep End» (hvor gitarist Robert Burås faktisk konkurrerer med sitt andre band, My Midnight Creeps), og årets hitlåt for «Lift me» (med Ane Brun).

Mannen som skrev låta, Madrugada- bassist Frode Jacobsen, er overrasket over responsen. «Lift me» er noe så sjeldent som en hitlåt i valsetakt:

– Klart det føles litt underlig. Låta er jo eldgammel, og ville kanskje aldri blitt utgitt dersom ikke Ane hadde funnet den blant overskuddsmaterialet vårt. Heldigvis falt hun for låta, sier Jacobsen, som skrev «Lift me» i 2000, og deretter la den vekk. Nå kan den bli årets hit 2005 – i konkurranse med blant andre Maria Menas «Miss You Love».

Mange vil muligens savne Madrugadas andre monserhit fra i fjor, «The Kids are on High Street». Trolig er den ofret på alteret til «Lift me».

– Vi har stor tillit til at vi har fått de nominasjonene vi har fortjent. Vi gleder oss til utdelingen, sier Frode Jacobsen.

Maria tomhendt igjen?
Nyss nevnte Maria Mena er nominert i hele tre kategorier, akkurat som forrige gang hun ble nominert – i 2003. Dagbladet tror Maria Mena ender opp like tomhendt i år som dengang.

Foruten å strekke våpen om årets hit mot Madrugada og Ane Brun, tror vi hun kommer til kort mot Röyksopp, muligens Ravi & DJ Løv, i kåringen av beste video. Vi tror også at juryen foretrekker Ane Brun framfor Maria som årets kvinnelige artist.

Vi tror videre at popkategorien kan få en overraskende vinner i Jim Stärk. Vi tror årets nykommer blir alltid live-viltre Animal Alpha. Elektronika-klassen bør Datarock hale i land, mens Cast trolig tar hiphop/r&b, og Vamp visekategorien.