Utelivet kjemper for å overleve

Norges kultur- og uteliv frykter for framtida. Nå trår ildsjeler til for å hjelpe musikkollegaer som kan ende med å slite med penger til mat og husleie.

SLITER: Norges kultur- og utelivsbransje frykter en stor mengde konkurser i tida framover. Mange aktører går nå for digitale løsninger og folkefinansiering for å overleve. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLITER: Norges kultur- og utelivsbransje frykter en stor mengde konkurser i tida framover. Mange aktører går nå for digitale løsninger og folkefinansiering for å overleve. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Corona-pandemien er i ferd med å gi den norske kultur- og utelivsbransjen banesår. Det er fullstendig stopp i billettsalg og planlegging, noe som gjør at næringer som lever av å samle mennesker frykter både person- og firmakonkurser.

405 000 arbeidsplasser er sterkt berørt av coronaviruset, ifølge hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke. Svært mange av de utsatte arbeidsplassene finner man i kultur og uteliv.

Kultur-Norge bandasjerer nå det de kan og ber på sine knær etter en kompensasjonsordning for dem som rammes ved avlysninger, slik Danmark har lansert. De venter stadig på å bli bønnhørt av kulturminister Abid Raja (V).

- Jeg er spent på hvem som overlever. Vi håper å unngå at utesteder med små marginer, som bruker store deler av inntektene på å støtte kulturen, ryker. Og at de kommersielle som bare er ute etter ølpengene overlever. Det er uheldig, så i den forstand trengs det krisepakker, sier en av Norges mest erfarne klubbmusikere, Håkon «Vinny Villbass» Vinnogg, til Dagbladet.

- Dramatisk

I mellomtida må de kreative bli enda mer kreative, og musikk- og kulturnettsteder som Gaffa og Subjekt har tidligere skrevet om det nye facebookinitiativet «Brakkesyke», hvor artister, enkelte i coronakarantene, livestrømmer konserter til glede for alle dem som sitter hjemme i stua.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer