Utelivsguiden

Ut i Oslo i helga? Her er det som skjer.

OSLO

FREDAG 20. AUGUST

Filmklubb

Åpning av 70mm-festivalen: Patton

Cinemateket, Dronningens gate 16, Kl. 19, Inngang: 40/60

Nei, du skal ikke dra ned shortsen din når du kommer inn på Filmens hus. Dette er ikke den typen festival. Derimot så er det en festival for det overlegne filmformatet 70-millimeter, som med sylskarpt bilde og overlegen lyd ikke akkurat gjør seg på den lille 21-tommeren du har hjemme i stua. Åpningsfilmen for festivalen er den amerikanske krigsfilmen «Patton», hvor George C. Scott trakterer rollen som den ambisiøse general Patton som nedkjemper tyskerne og Rommels beryktede Afrika-korps midt under den 2. verdenskrig.

www.cinemateket.no

Klubb

Morten Moxness

Macondo, Badstugata 1

Det fine med hovedstaden er at vennligsinnede DJer ikke har noe imot å ambulere helg etter helg fra et utested til et annet. Morten Moxness snurret tidligere plater på legendariske HeadOn, og har dessuten flere fingre på platespillerne på Blås Friends & Family-konsept. Morten foretrekker soul og funk, og det har ikke vi tenkt å si noe på.

Klubb

DJ Jan Sverre

Café Con Bar, Brugata 11 Kl. 22

GRATIS Jan Sverre snurrer plater. Hverken mer eller mindre, vil vi tro.

www.cafeconbar.no

Klubb

Friday Fantastic + Retro

Shu Club/ARC, Kristian IVs gate 7

Etterhvert som den solfattige ferien virker lenger og lenger unna, og etterhvert som semesterstart ikke lenger synes som en fjern abstraksjon får fredagen igjen tilbake den betydningen den har hatt siden den industrielle revolusjon dikterte at arbeidet, ja arbeidet er selve meninga med livet. DJ Andre sørger for påfyll av energi med glad og ubekymret listepop og topp 20-humør. ARC tilbyr Retro fra Studio 54-perioden med DJ Dennis Donaldson som spiller 70 og 80-talls disco.

www.shuclub.no

Klubb

Footfood

Skansen, Rådhusgata 25 Kl. 21 Inngang: 50

Halvannet tiår bak miksere, platespillere og _ inntil nylig _ røykfylte lokaler stopper ikke g-Ha fra nok en gang å fronte Footfood-kvelden på Skansen sammen med Marko Soldic. g-Ha har spilt sammen med astronomiske navn som Laurent Garnier og Derrick May, og elsker sannsynligvis house mer enn livet selv. Soldic skal visstnok ha blitt interessert i musikk før han begynte å snakke, og selv om vi er litt usikre på om det var house-musikken som fanget hans spede barndom har han i hvert fall fortsatt å dyrke dansbar lyd for alt det er verdt. Du har gjettet det nå? House på Skansen i kveld.

klubb.skansen.no

Konsert

Studio 04: Infinite Mass + Samsaya

Betong, Slemdalsveien 7 Kl. 21 Inngang: 160/180

Sverige produserer hip hop-artister og hip hop-kollektiv raskere enn du kan si kungen, og Infinite Mass føyer seg pent inn i den kollektivistiske svenske rap-trenden. De slekter på Sveriges kanskje mest betydningsfulle hip hop-gjeng, The Latin Kings, selv om de den siste tiden har rotet fram gamle trommemaskiner og synther som var all the rage på 80-tallet. Samsaya følger opp Infinite Mass med litt mer sjangerutro musikk, hvor hun blander r&b med hip hop og soul og til og med injiserer små doser lettvekterrock.

www.studio04.no

Klubb

Timeslip

Sikamikanico, Møllergata 2

GRATIS Evig ungdom, rynkefri hud, energinivået til en barnehagekid på ekskursjon. Men det går dessverre ikke. Det finnes likevel gode alternativ, og ett av disse finner tilfeldigvis sted på Sikamikanico denne helga. DJ Omega og DJ BalErik spretter korken på champagnehouseflaska og det loves «ekstatisk house, breaks og tribal» over hele linja. Hvis du først må akseptere at tida går, så sørg for at den går på en fin måte.

www.sikamikanico.no

Klubb

Pablo Disco Bar

Dattera til Hagen, Grønland 10

GRATIS Det er mulig deler av platesamlinga til DJ Dust begynner å støve ned litt, men det gjør ikke mannen selv. Han skal visst nok ha en av de «saftigste platesamlingene i Norge», i tillegg til spilleerfaring verdig en gammel jazzmann fra statene. I første etasje vil den gamle kjenningen Omar B sørge for reggae og roots hele natta, eller i det minste så lenge som byrådet i Oslo synes det er greit at byfolket er på byen.

www.dattera.no

Klubb

TomTomKlubben

Blå, Brenneriveien 9c Kl. 23 Inngang: 60/gratis

En nåværende og en forhenværende Natt&Dager styrer en sikker suksess i havn. Journalist og hip hop-maestro Martin Bjørnersen har tenkt å endevende Blå med god musikk sammen med Macondo-mann og eks-redaktør Gaute Drevdal. Klubben feiret treårsjubileum i juni, og det ble behørig feiret med tre mikse-CDer som ble trykket i særdeles beskjedne opplag - 30 eksemplar av hver. Men, de selger sikkert mer enn norsk r&b. De tre CDene (Discocaine, Neurodance, Poleschool) inneholder alt fra «Bolivia-inspirert electrosoul» til europeisk storbydisco og «hypervulgær, amerikansk strippemusikk». Vi håper og tror at Martin & Gaute gjør oss den ære å spille noe tilsvarende i kveld.

www.blx.no

Klubb

Cultparty

Faktor, Karl Johansgt. 6 Inngang: 100

«Cult» som i kult, eller «cult» som i kultus. Ikke vet vi, men vi tipper at det blir det første. På den annen side, DJ Tiny skal spille r&b, hip hop og dance og det er sannelig kult nok, det.

www.faktor.no

Klubb

Inner City Rude Boys

Café Kaos, Thorvald Meyers gate 56

GRATIS Rasta, mann. De frekke guttene bak Inner City Rude Boys snurrer vanligvis reggae og dub, og vi ser ingen grunn til at ikke det samme skal skje i kveld.

www.cafekaos.no

Konsert

Los de Abajo

Cosmopolite, Møllergt. 26 Kl. 21

Dette bør du nok sjekke ut. Dette åtte mann og kvinner store musikkollektivet fra Mexico har blitt kalt alt fra en akustisk utgave av Rage Against The Machine til tropipunk, så her blir det ikke beskjeden gitarklimpring med senket blikk. Den tekniske sjangerbetegnelsen på Los de Abajos musikk er chilango, merengue og mambo, men det kan se ut som «det svinger!» er en minst like presis beskrivelse.

www.cosmopolite.no

21. august

Stand up
Stand Up Festival 2004: Landskamp Norge-Sverige
Latter, Holmensgate 1 Kl. 19 Inngang:
Det skal mer enn vanlig fantasi til for å forstå hvordan den gamle 3D-kinoen IMAX har endt opp som samlingspunktet for alle stand up-fuglene i landet, men det er altså det som har skjedd. Det nye lokalet går under navnet «Latter», og det er jo både saklig og poengtert. Samtidig med at Latter blir tilgjengelig for offentligheten arrangeres også den femte norske stand up-festivalen i Oslo, og i kveld blir det en direkte latterlig landskamp mellom Norge og Sverige _ forhåpentligvis med både gule og røde kort hvis vitsene blir for dårlige. www.latter.no

Show
Riverdance
Oslo Spektrum, Sonja Henies plass 2 Kl. 18.30 Inngang: 450/370
Det er en del ting en ikke skal legge seg borti, og det angivelig irske fenomenet riverdance er sannsynligvis en av dem. Folket har talt, og folket digger riverdance. Det de nemlig gjøre når Oslo Spektrum setter opp seks hele kvelder med menn og damer i trikot som i timesvis danser en slags amputert robotballett med stive armer. Enten elsker du det, eller så hater du det _ og uansett hva vi sier så kan du strengt tatt ignorere det. www.oslospektrum.no

Klubb
DJ Sunshine
Café Con Bar, Brugata 11 Kl 22
GRATIS Solskinnsjenta DJ Sunshine underholdt for ikke lenge siden publikum på Blå med varmblodig klubbmusikk, og i kveld flytter hun det gode humøret til Brugata. Spillelistene fra DJ Sunshines ukentlige onsdagsluke på P3 vitner om stor sjangersjarm, med et hei og et hå til alt fra Dizzee Rascal til Kelis til Gil Scott-Heron og Tungtvann. Sjelden har ordet spredning hatt så positiv betydning. www.cafeconbar.no

Klubb
Studio 04: Den Store Festen
Chateau Neuf, Slemdalsveien 7 Kl. 21 Inngang: 140/160
Du kan godt kalle noe for «den store festen», men det forplikter. Heldigvis har gjengen bak Studio 04 ryggdekning, for de har klart å overtale selveste Dmitri from Paris til treårsjubiléet for festlighetene på Chateau Neuf. Dmitri har vært en kjent og kjær figur innenfor house-miljøet i et snaut ti-år, og har til og med gjestet hitlistene med ujevne mellomrom. I tillegg dukker allestedsnærværende Tommy Tee opp, og det blir dessuten full DJ-pakke i alle de andre avdelingene på huset. www.studio04.no

Messe
Sexhibition
Rockefeller, Torggata 16 Kl. 17 Inngang: 150
Det var en gang da sex var misjonærstillingen under dyna i to minutter og ferdig med det. Men, nok om russetida di. Årets Sexhibition fortsetter omtrent i samme spor som før. Det betyr en anseelig mengde med stands som tilbyr alt fra fotografering, ABC i PVC, erotiske møbler, tatovering både her og, ikke minst, der, sexy klær for begge kjønn og sexleketøy som garantert ville fått både Vibeke Sæther og Geir Børresen til å rødme. www.rockfeller.no

Klubb
Leo Young
Macondo, Badstugata 1
Italienske Leo Young har skrudd på knotter og dratt i spaker i veldig, veldig mange år. Siden 1987 har han gitt ut over 30 skiver i ymse format på respekterte etiketter som Tresor og MBG, i tillegg til å ha mast italienske hoder fulle av house-tanker slik at de endelig fikk en oppegående housescene i det blå landet. Ifølge pressemeldingen ser han dessuten ganske oppsiktsvekkende ut, og visstnok skal han ligne «mer på en vampyr enn en DJ». Ta med jerntabletter for sikkerhets skyld.

Klubb
DJ Ray Coker
Dattera Til Hagen, Grønland 10
GRATIS Coker. Det kunne vært slæng for ting du simpelthen ikke gjør med, eller mot, nesa di. Men det er det altså ikke. Derimot så vil DJ Ray Coker tilby lyd inn i ørene, og det er mye smartere. Vanligvis går det i sjelfull vokalhouse, og oddsene er gode for at Ray ikke skuffer i kveld heller. www.dattera.no

Konsert
Roger Johansen Group
Herr Nilsen, C.J. Hambros plass 5 Kl. 22 Inngang: 50/100
Vi skulle hatt noen skyskrapere i byen, folk som var enda større i kjeften enn taxisjåførene i New York og enda litt mer dritt i gatene. For trommis Roger Johansen har tidligere traktert stikkene sine lukt inn i storbyjazzen _ men det er jo ikke sikkert det blir samme sporet i kveld. Storbyjazzere er rastløse typer. Han har med seg Atle Nymo på tenorsax, Ole Morten Vågan på bass og selveste Jon Eberson på gitar. www.herrnilsen.no

Konsert
Mona Veum Bækkelund Band
Rock Bottom, Grensen 13
Kl. 22 Her blir det trangt om plassen, for scenen på Rock Bottom er ikke stor. Mona Veum Bækkelund Band har nok tenkt at the sky\'s the limit, for bandet består av hele ti personer. Bandet spiller både klassisk og moderne soul, så her blir det nok noen flotte minutter i tidsmaskinen. www.muddywaters.no

Klubb
Skansen Music
Skansen, Rådhusgata 25 Kl. 21 Inngang: 50
Utenlandsbesøk fra et radarpar som etterhvert har sluppet en anselig mengde tolvtommere på diverse house-etiketter. John Larner er et barn av Chicago og Detroit-scenen og er dermed flesket opp med Juan Atkins, Derrick May, Marshall Jefferson og de andre pionéerene som bygget mye av det elektroniske landskapet du ser rundt deg akkurat nå. Sammen med kompis Slater Hogan spiller de musikken Skansen-folket elsker: House. klubb.skansen.no

Utstilling
Se opp! Kunst fra Moskva og St. Petersburg
Museet for Samtidskunst, Bankplassen 1 Kl. 11-16
Joda, vi skal virkelig kaste blikket opp i lufta. Det er jo ikke hver dag, uke eller måned det kommer kunst sigende fra det enorme landet i øst. Her finner du voksfigurer av damen som er fastfrosset i flere fotografiske øyeblikk enn Ronald Reagan, Anna Kournikova, i tillegg til monumentale malerier med mytologisk tematikk, autentiske video-opptak fra krigen i Tsjetsjenia og en rekke andre verker i forskjellige medium. www.museet.no

Konsert
Milestone Refinery
Parkteatret, Olaf Ryes Plass 11 Kl. 21 Inngang: 60
Musikere er en rastløs gjeng. Derfor består ferske Milestone Refinery av folk fra både Madrugada, Vidar Vang og Perculator, i tillegg til at de på den tsjekkia-innspilte debutplata _ som altså feires i kveld _ har fått hjelp fra jenta som har gjort en av de fineste cover-versjonene av «Jolene» noensinne, Susanna Wallumrød fra Susanna & the Magical Orchestra. Milestone Refinery spiller etter sigende melankolsk mystikk-pop ispedd country, filmmusikk og fransk varieté. www.parkteatret.no

Klubb
Fun Factory
Sikamikanico, Møllergata 2
GRATIS Fun Factory kunne kanskje vært noe du sendte den knøttlille lillebroren din til på sydenferie mens mamma og pappa og ikke så på, men denne kvelden er forbeholdt de voksne gutta. Disk Jokke og Vinny The Kid er ferdig med oppvasken og serverer vaskekte housemusikk. Ryktene (ok, pressemeldinga) sier at dette er en av de hippeste konseptene Oslo kan tilby for tida. Pressepreik eller uforfalska sannhet? Det er det kun du som kan finne ut. www.sikamikanico.no

Klubb
Contagious
Blå, Brenneriveien 9c Kl. 23 Inngang: 70/gratis
Ser ut som Natt&Dag-sjef og soulconnoisseur Audun Vinger er tilbake fra ferie. Det skulle bety enda mer energisk musikk fra en som elsker mange av skivene jeg selv har problemer med å si sommervarme ting om, men hva pokker vet vel jeg. Soul fra i går, i dag og i morgen og midt i smørøyet for den som behersker slikt. www.blx.no