KAN BLI LAGT NED: Danske Se og Hør.
KAN BLI LAGT NED: Danske Se og Hør.Vis mer

Utelukker ikke å legge ned Se og Hør i Danmark

Etter overvåkingsskandalen.

(Dagbladet): Danmark rystes av påstandene om at redaksjonen i den danske utgaven av Se og Hør i en årrekke har hatt tilgang til informasjon om kredittkortbruken til både kongelige og kjendiser.

I et intervju med Jyllandsposten i dag, vil ikke administrerende direktør i Aller-konsernet, Pål Thore Krosby, utelukke at danske Se og Hør blir lagt ned dersom det viser seg at opplysningene stemmer.

LES OGSÅ: Noe råttent skjer i Danmark (krever abb)

- Det er mange forhold som avgjør om Se og Hør har ei framtid. I det som har kommet fram, er det ikke Se og Hør som blad som har gjort noe kriminelt. Det er enkeltpersoner som har gjort noe ulovlig. Man må skjelne her. Men det er en usikker verden, og man kan ikke vite hva som vil skje, sier Krosby på spørsmål om konsernet kan leve med å gi ut et slikt blad.

Dypt alvorlig Det er den tidligere Se og Hør-journalisten Ken B. Rasmussen som i sin roman «Livet, det forbandede» beskriver hvordan det fiktive bladet «Set og Hørt» betalte en informant i Pengeinstitutternes Betalingsservice (PBS), det danske svaret på Bankenes Betalingssentral (BBS), for å få informasjon om kjendisenes kortbruk.

I ettertid har avisa BT hevdet å kunne dokumentere, blant gjennom en tidligere nyhetssjef i bladet, at praksisen har vært reell. BT bringer i dag også bilder av SMS-ene journalistene skal ha mottatt fra PBS.

BLE OVERVÅKET: Lene Nystrøm fra Aqua. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLE OVERVÅKET: Lene Nystrøm fra Aqua. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Dagens Se og Hør-redaktør Niels Pinborg har på sin side slått fast at han ikke er kjent med at noen form for overvåkning har skjedd. Han sier også at han ikke står inne for slike arbeidsmetoder, og at overvåking av kredittkortopplysninger ikke kommer til å finne sted under hans ledelse.

Pål Thore Krosby understreker i Jyllandsposten at konsernet - som også gir ut Se og Hør i Norge og Sverige og i fjor kjøpte Dagbladet - ser meget alvorlig på beskyldingene.

- Dette er ingen lek for oss, det er ikke bare moro i mediene. Det er dypt, dypt alvorlig. Det er naturligvis et juridisk ansvar, som politiet må ta seg av. Men vi har også både en forretning som skal gå rundt og en etikk som skal opprettholdes. Vi har også et moralsk ansvar, sier Aller-direktøren.

Sjekker venner og kjærester BT skriver i dag at overvåkingen omfattet minst 28 personer - deriblant skuespillerne Iben Hjejle og Mads Mikkelsen, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, dronning Margrethes mann prins Henrik, kronprins Fredrik og prinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie, Metallica-trommeslager Lars Ulrich og den norske Aqua-sangeren Lene Nystrøm.

Politiet etterforsker saken, og ifølge NTB foretok de onsdag en razzia hos Nets, som PBS ble hetende i 2010 etter å ha fusjonert med blant annet norske BBS.

Ifølge den danske IT-avisa Version2 har alle ansatte i bedriftens kunderservice-avdeling adgang til danskenes kortopplysninger, og det er langt fra uvanlig at tilliten blir misbrukt. En tidligere ansatt sier til Version2 at medarbeidere sjekker såvel venner som kjærester og kjendisers kortbruk.

BLE OVERVÅKET: Lars Ulrich fra Metallica. FOTO: Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BLE OVERVÅKET: Lars Ulrich fra Metallica. FOTO: Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Det var normalt å se på hva ekskjærester og kjente mennesker brukte sine kort til. Eller å se om kjæresten, som hadde sluttet å røyke, likevel hadde vært i kiosken og kjøpt sigaretter. Hvis ens venner var på byen, kunne man finne ut hvor de var, sier kilden.

Nets' respons til påstandene er at alle ansatte må skrive under på at de kun skal sjekke data som er nødvendige for at de skal kunne løse sine arbeidsoppgaver og at de ikke skal videreformidle data. Selskapet krever også ren vandelsattest.

BLE OVERVÅKET: Prinsesse Marie og kronprins Fredrik. FOTO: Scanpix
BLE OVERVÅKET: Prinsesse Marie og kronprins Fredrik. FOTO: Scanpix Vis mer