Etter flere ukers politisk tautrekking på øverste nivå, besluttet FNs sikkerhetsråd torsdag forrige uke å innføre flyforbud over Libya, og åpnet samtidig for bruk av makt for å beskytte sivile. Muammar Kadhafi svarte med å fortsette angrepene på opprørere, og i helgen brukte Frankrike, Storbritannia og USA jagerfly og Tomahawk-missiler til å bombe militære mål. Spørsmålet nå er hva som skjer videre, for et flyforbud og luftangrep er ingen garanti for at konflikten løses fredelig. Det er mange dilemmaer som vil oppstå på bakken og gjøre operasjonen vanskelig for landene som skal intervenere i Libya.
Siden Norge har sagt ja til å bidra militært i Libya, risikerer vi også å bli trukket inn i omfattende operasjoner.
De moralske grunnene til å bruke makt i Libya er mange og godt kjent for de fleste, men FN-resolusjonen er ikke uproblematisk. Sikkerhetsrådet har nemlig vedtatt en taktikk, ikke en strategi. De har valgt metode før de har blitt enige om mål. Det viktigste spørsmålet nå er hva Frankrike, Storbritannia og USA vil i Libya. Hva ønsker de skal bli utfallet, og hvor langt er de villig til å strekke seg for å nå det målet?
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger