Uten en klar strategi

LIBYA: Når Frankrike, Storbritannia og USA nå angriper Kadhafis styrker og militæranlegg, har de valgt metode før de er blitt enige om målsetting.

VESTEN ANGRIPER: Helgens bombeangrep i Libya rammet blant annet militære kjøretøy på veien mellom Ajdabiyah og Benghazi. Denne opprørssoldaten hilser angrepet fra koalisjonen velkommen ved å rope «Gud er stor!» Foto: Reuters/Scanpix
VESTEN ANGRIPER: Helgens bombeangrep i Libya rammet blant annet militære kjøretøy på veien mellom Ajdabiyah og Benghazi. Denne opprørssoldaten hilser angrepet fra koalisjonen velkommen ved å rope «Gud er stor!» Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere ukers politisk tautrekking på øverste nivå, besluttet FNs sikkerhetsråd torsdag forrige uke å innføre flyforbud over Libya, og åpnet samtidig for bruk av makt for å beskytte sivile. Muammar Kadhafi svarte med å fortsette angrepene på opprørere, og i helgen brukte Frankrike, Storbritannia og USA jagerfly og Tomahawk-missiler til å bombe militære mål. Spørsmålet nå er hva som skjer videre, for et flyforbud og luftangrep er ingen garanti for at konflikten løses fredelig. Det er mange dilemmaer som vil oppstå på bakken og gjøre operasjonen vanskelig for landene som skal intervenere i Libya.

Siden Norge har sagt ja til å bidra militært i Libya, risikerer vi også å bli trukket inn i omfattende operasjoner.

De moralske grunnene til å bruke makt i Libya er mange og godt kjent for de fleste, men FN-resolusjonen er ikke uproblematisk. Sikkerhetsrådet har nemlig vedtatt en taktikk, ikke en strategi. De har valgt metode før de har blitt enige om mål. Det viktigste spørsmålet nå er hva Frankrike, Storbritannia og USA vil i Libya. Hva ønsker de skal bli utfallet, og hvor langt er de villig til å strekke seg for å nå det målet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.