INDRE MARKED: Uten tilgangen på det indre europeiske markedet vil vi ikke være i stand til å konkurrere med andre EU-land på pris, hastighet og kvalitet, skriver innsenderen. Foto: Privat
INDRE MARKED: Uten tilgangen på det indre europeiske markedet vil vi ikke være i stand til å konkurrere med andre EU-land på pris, hastighet og kvalitet, skriver innsenderen. Foto: PrivatVis mer

Debatt: EØS

Uten EØS står velferdsstaten vår for fall

Norge vil alltid stå sterkest i et samarbeid med EU.

Meninger

Skal velferdsstaten overleve det grønne skiftet, er vi avhengige av et sterkt og godt samarbeid med EU.

Nå foreligger det en mulig Brexit-avtale. For britene er framtida foreløpig usikker, arbeidsliv og handel kan bli snudd på hodet. Konfliktene vi ser i britisk politikk og kritikken av avtalen, som nå skal stemmes over, viser hvor viktig EU og gode handelsavtaler er for et stort land som Storbritannia. Da kan man bare tenke seg hvor viktig den er for oss i Norge!

Vi har en stolt tradisjon som handelsnasjon. Tømmer, fiske, teknologi og olje er noen av våre viktigste eksportvarer. EØS sikrer oss tilgang på EUs indre marked uten at vi trenger å betale toll på varene vi selger. Det gjør handel lønnsomt for Norge.

Uten tilgangen på det indre europeiske markedet vil vi ikke være i stand til å konkurrere med andre EU-land på pris, hastighet og kvalitet.

Norge har bedre forutsetninger i dag for blant annet tømmer, fiskeri og grønn energiproduksjon enn de fleste andre land i verden. Men med dagens teknologiutvikling kan dette endre seg raskt. Uten EØS-avtalen vil ikke våre viktigste næringer være like lønnsomme lenger. Prisen på varer vil bli høyere og varene vil ikke engang bli solgt hvis de ikke følger EU-standarder.

I dag sikrer oljen mange arbeidsplasser og gir store inntekter som igjen gjør at vi har masse penger å bruke på eldreomsorg, skole, helse og pensjon. Når vi etter hvert skal omstille oss bort fra oljen, vil andre næringer overta de fleste arbeidsplassene.

EØS-avtalen er den beste avtalen vi kan få uten å være fullverdig medlem av EU, og hvis vi skal ha en velferdsstat også i framtida, er vi avhengig av lønnsomme handelsnæringer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.