LEDER

Forsvarssjefen advarer om tap av norsk selvråderett til USA:

Uten et troverdig forsvar svekkes norsk suverenitet

Norge kan ikke overlate forsvaret av landet til andre stater. Vi må ha et forsvar med kapasiteter og nærvær som virker avskrekkende og tydelig markerer norsk suverenitet.

ADVARER: Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen sier norsk selvstendighet blir svekket om vi ikke ruster opp våre egne militære kapasiteter..


Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVARER: Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen sier norsk selvstendighet blir svekket om vi ikke ruster opp våre egne militære kapasiteter.. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har rykket ut i Klassekampen og advart om at norsk selvstendighet blir svekket om vi ikke ruster opp våre egne militære kapasiteter. Han peker på at Russland har økt sin militære slagkraft, og viser til den massive marineøvelsen som forrige uke fant sted utenfor kysten av Nord-Norge. Her ble det bl.a. øvd på å blokkere havområdene som forbinder Norge med resten av Atlanterhavet, og dermed våre Nato-allierte. I en slik situasjon vil Norge havne bak en framskutt linje for det russiske forsvaret, noe som setter allierte forsterkninger i fare.

Norges største sikkerhetspolitiske utfordring er uklarhet knyttet til støtte fra Nato i en konflikt- eller krisesituasjon. Moderne maktbruk mellom stater har en stadig større gråsone mellom politisk press og åpenbar bruk av militære mannskaper og våpen. Hva som skal til for at Norge får alliert støtte er blitt mer usikkert. Samtidig er samholdet i Nato svekket, bl.a. på grunn av ulike trusselbilder innad i alliansen.

Norge er i dag helt ute av stand til å forsvare seg selv uten alliert hjelp. De betydelige svakhetene i vårt eget forsvar blir forsøkt kompensert med økning i bevilgningene, men også med et sterkere amerikansk nærvær. USA har nå rundt 700 soldater i Trøndelag og i Nord-Norge og fire «oppstillingsplasser» for kampfly på Rygge flystasjon. Dette er en klar uthuling av den norske basepolitikken som skjerper det komplekse forholdet til Russland i negativ retning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer