DEBATT

Debatt: Feminisme

Uten feminisme taper menn

Vi må arbeide for å få flere gutter til å søke seg mot karrierer innen omsorg, helse, oppvekst og service. 

BRYTE NED: Vi må bryte ned sosiale barrierer som forteller ungdom at det ikke er maskulint å søke seg til «myke» yrker, mener artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / Lighthunter 
BRYTE NED: Vi må bryte ned sosiale barrierer som forteller ungdom at det ikke er maskulint å søke seg til «myke» yrker, mener artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / Lighthunter  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi lever i ei brytningstid. Verden preges både av store klima- og miljøforandringer og en rivende teknologisk utvikling. Det snakkes om «delingsøkonomi» og en «fjerde industriell revolusjon». Nye forretningsmodeller muliggjøres av internett og omfattende automatisering og robotisering.

Teknologien vil endre arbeidslivet dramatisk. På mange måter til det bedre: Vi kan bruke den til å gjøre ting mer effektivt, transportere oss smartere, redusere matsvinn og øke graden av samarbeid og deling. Dette kan lette belastningen på livsmiljøet, og er et gode.

Men i arbeidslinjesamfunnet finnes det en skyggeside: Hvordan skal det bli nok jobber?

En rapport skrevet for Kunnskapsdepartementet viser at en av tre jobber i Norge kan bli automatisert i tiårene framover. Lavtlønnede jobber som krever lite formell kompetanse er mest utsatt. Stanford-forsker Vivek Wadhwa spår ei framtid uten jobber – hvor roboter erstatter menneskelige arbeidstakere i alle sektorer.

Men hva skjer i overgangen? Drosjesjåfører er sure på Uber – hva skjer når førerløse biler gjør sjåfører overflødige? Trafikksikkerhet alene taler for ikke å motarbeide dette. Men hva skal de arbeidsledige sjåførene gjøre?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer