EKSPLODERTE: Fotograf Hilda Clayton skulle dokumentere en rutineøvelse i Afghanistan da granatkasteren eksploderte. Hun ble selv drept i eksplosjonen. Foto: Hilda Clayton / US Army
EKSPLODERTE: Fotograf Hilda Clayton skulle dokumentere en rutineøvelse i Afghanistan da granatkasteren eksploderte. Hun ble selv drept i eksplosjonen. Foto: Hilda Clayton / US ArmyVis mer

Uten forvarsel gikk alt galt. Dette ble hennes aller siste bilde

Drept under rutineøvelse.

(Dagbladet): For fire år siden skulle militærfotograf Hilda Clayton dokumentere en øvelse i Afghanistan da alt gikk galt.

En granatkaster som skulle testes eksploderte, og Clayton, samt en afghansk fotograf og tre andre soldater, mistet livet i ulykken. Det skriver Washington Post.

Men i sekundet før eksplosjonen tok hennes liv, rakk Clayton å trykke på utløseren på kameraet sitt - og fanget med det sitt siste øyeblikk.

Viktig

Bildet har nå blitt offentliggjort av hæren i tidsskriftet Military Review. I en kort tekst sammen med bildet, står det at Clayton var viktig når det kom til å dokumentere samarbeidet mellom amerikanske og afghanske styrker.

«Claytons død viser hvordan kvinnelige soldater stadig oftere blir utsatt for farlige situasjoner både under øvelser og i kamp.»

Bill Darley er redaktør for tidsskriftet. I et intervju med magasinet Time sier han at han ble gjort oppmerksom på bildene av noen som tjenestegjorde med Clayton, og at de var perfekte for denne utgaven som hadde fokus på likestilling i hæren.

- Jeg elsker deg

Clayton hadde bare tjenestegjort i Afghanistan i et snaut år da hun mistet livet.

Augusta Chronicle skriver at hun i 2009 møtte sin kommende ektemann Chase Clayton. Like etter hennes død skrev han følgende hilsen til henne:

- Hvil i fred min vakre kone. Hun døde mens hun gjorde det hun elsker for landet sitt. Jeg elsker deg og savner deg, kjære. Vi sees på den andre siden.

Flere tusen afghanske soldater og politifolk og rundt 3500 utenlandske soldater er drept i krigen. Blant dem ti norske soldater.

Nærmere 25 000 sivile har mistet livet i konflikten og over 45 000 er såret siden FN begynte å føre statistikk over sivile tap i 2008. Det skriver NTB.