DEBATT

Debatt: Yrkesfag

Uten håndverkere stopper Norge

Vi jobber sammen for å knuse mytene som finnes der ute om håndverkere.

BEDRING: Selv om det er et stort problem at mange elever ikke får lærlingplass, er det tegn til bedring. Oslo kommune har skapt Oslomodellen, som stiller krav om antall lærlinger for bedrifter som skal konkurrere om offentlige anbud, skriver artikkelforfatteren.
BEDRING: Selv om det er et stort problem at mange elever ikke får lærlingplass, er det tegn til bedring. Oslo kommune har skapt Oslomodellen, som stiller krav om antall lærlinger for bedrifter som skal konkurrere om offentlige anbud, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Neste uke er det søknadsfrist til videregående skole. I år håper jeg vi ser et hopp i antall søkere til yrkesfag. Uten håndverkere stopper Norge opp.

I det siste er det skrevet mye om utdanning- og yrkesvalg. Mange snakker om hva som er lurt og ikke lurt å studere, men hva skal man egentlig velge? Ifølge både NHO og LO er anbefalingene klare: hvis du vil ha sikker jobb og attpåtil komme deg raskt ut i arbeidslivet, bør du velge yrkesfag.

Det er umulig å spå om framtida, men jeg er sikker på en ting: vi vil alltid trenge håndverkere til å bygge landet og helsearbeidere til å ta vare på dem som trenger det. Felles for begge er at veien går via yrkesfag.

Når ungdom skal velge yrkesvei trengs det solide og inspirerende rollemodeller med brennende lidenskap for sine yrker. Dessverre hører vi altfor sjelden om rollemodellene innenfor håndverksfaget. Det meste som skrives om håndverkere er negativt ladet, til tross for at folk flest er fornøyde med jobben håndverkerne gjør.

De solide håndverkerne fortjener mer positiv oppmerksomhet. Akkurat derfor har håndverkerbransjen gått sammen om å kåre Norges hyggeligste håndverker. Vi mener det er på tide å slå et slag for håndverkerne, de dyktige og hyggelige fagfolkene som bygger og fikser hjemmene våre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer