DEBATT

Debatt: Yrkesfag

Uten håndverkere stopper Norge

Vi jobber sammen for å knuse mytene som finnes der ute om håndverkere.

BEDRING: Selv om det er et stort problem at mange elever ikke får lærlingplass, er det tegn til bedring. Oslo kommune har skapt Oslomodellen, som stiller krav om antall lærlinger for bedrifter som skal konkurrere om offentlige anbud, skriver artikkelforfatteren.
BEDRING: Selv om det er et stort problem at mange elever ikke får lærlingplass, er det tegn til bedring. Oslo kommune har skapt Oslomodellen, som stiller krav om antall lærlinger for bedrifter som skal konkurrere om offentlige anbud, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Neste uke er det søknadsfrist til videregående skole. I år håper jeg vi ser et hopp i antall søkere til yrkesfag. Uten håndverkere stopper Norge opp.

I det siste er det skrevet mye om utdanning- og yrkesvalg. Mange snakker om hva som er lurt og ikke lurt å studere, men hva skal man egentlig velge? Ifølge både NHO og LO er anbefalingene klare: hvis du vil ha sikker jobb og attpåtil komme deg raskt ut i arbeidslivet, bør du velge yrkesfag.

DIREKTØR: Håvard Bungum.
DIREKTØR: Håvard Bungum. Vis mer

Det er umulig å spå om framtida, men jeg er sikker på en ting: vi vil alltid trenge håndverkere til å bygge landet og helsearbeidere til å ta vare på dem som trenger det. Felles for begge er at veien går via yrkesfag.

Når ungdom skal velge yrkesvei trengs det solide og inspirerende rollemodeller med brennende lidenskap for sine yrker. Dessverre hører vi altfor sjelden om rollemodellene innenfor håndverksfaget. Det meste som skrives om håndverkere er negativt ladet, til tross for at folk flest er fornøyde med jobben håndverkerne gjør.

De solide håndverkerne fortjener mer positiv oppmerksomhet. Akkurat derfor har håndverkerbransjen gått sammen om å kåre Norges hyggeligste håndverker. Vi mener det er på tide å slå et slag for håndverkerne, de dyktige og hyggelige fagfolkene som bygger og fikser hjemmene våre.

Vi vil at kampanjen skal være startskuddet for en ny holdning til norske håndverkere, og vi jobber sammen for å knuse mytene som finnes der ute.

For - det eksisterer dessverre mange myter om yrkesfagene og håndverkere. Gjennom unyansert språkbruk og selektiv utvelgelse av saker som fører til klikk, framstilles håndverkerbransjen med et ufortjent dårlig rykte i media. Yrkesfag framstilles som et alternativ for gutter som ikke mestrer skolen. Og man får lett inntrykk av at det bare er østeuropeere som jobber som håndverkere i Norge.

Slik er det ikke. Yrkesfag er for dem, som ønsker å gjøre noe praktisk, lære et håndverk, gjøre en forskjell og ha en sosial jobb der de omgås hyggelige kolleger og kunder.

Ifølge Byggenæringens Landsforening søkte nesten 300 flere seg inn på bygg og anleggsteknikk i 2018 enn året før. Det var det høyeste antall søkere siden 2008. Og selv om det er et stort problem at mange elever ikke får lærlingplass, er det tegn til bedring. Oslo kommune har skapt Oslomodellen, som stiller krav om antall lærlinger for bedrifter som skal konkurrere om offentlige anbud. Liknende satsinger skjer i kommuner over hele landet, og bidrar til et økende rekrutteringsbehov av lærlinger og folk med fagbrev. Dette er med andre ord ingen grunn til å ikke søke.

Lærlingordningen sikrer at dagens fagfolk overfører sin kunnskap til framtidas håndverkere. Jeg vil derfor oppfordre alle kunder til å velge bedrifter som er godkjent som lærebedrift.

Vi heier på lærlinger og vil også bidra til at de løftes mer fram. Ved siden av yrker som elektriker og tømrer, er lærling en egen kategori i Norges hyggeligste håndverker. Siden kåringen i 2018 har Rannveig Johanne Hugdal kunnet kalle seg Norges hyggeligste lærling. Hun er en tømrerlærling med engasjement og entusiasme for faget sitt, og en pådriver for at flere skal tørre å velge det de vil - til tross for at det kanskje er utypisk. Rannveig er et godt eksempel for den neste generasjonen håndverkere, og jeg ønsker meg flere som henne.

Vi håper at flere velger håndverkeryrkene i årene som kommer. Norge trenger dere!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer