STENGER GAZA: Israels Benjamin Netanyahu
STENGER GAZA: Israels Benjamin NetanyahuVis mer

Uten håp på Gazastripen

Problemet er den israelske blokaden.

Meninger

I disse dager er det ett år siden forrige Gaza-krig. Israelernes «Operation Protective Edge» varte i drøye 50 dager. Den massive bombingen kostet 2205 palestinske liv. 1483 av de døde var sivilister. Over 500 var barn. På motsatt side ble 71 israelere drept; 66 av dem var soldater. En fersk FN-rapport har slått fast at både Israel og Hamas sto bak krigsforbrytelser under fjorårets krig.

Gaza har vært gjennom tre kriger de siste seks åra, den ene verre enn den andre. Befolkningen gir uttrykk for at de opplever periodene mellom hver krig som en nedtelling til den neste. Verst er det selvsagt for barna. En ny rapport fra Redd Barna viser at 90 prosent av foreldrene på Gazastripen oppgir at barna deres lever i konstant frykt. De sliter med både fysiske og psykiske plager. Av Gazas to millioner innbyggere er halvparten barn under 18 år. I går gikk FN-sjefen i Gaza ut her i Dagbladet med en advarsel om at UNWRA ikke har nok penger til å åpne skolene til høsten. Det betyr at 240000 skolebarn ikke har noen skole å gå til når skoleåret starter igjen i september.

Håpet er borte både hos den palestinske befolkningen og hos giverlandene som tidligere har bidratt til gjenoppbygging. På giverlandskonferansen i oktober i fjor forpliktet det internasjonale samfunnet seg til å gi 3,5 milliarder dollar. Hittil har bare én milliard materialisert seg. Av de drøye 12000 husene som ble bombet sønder og sammen er ikke ett eneste bygget opp igjen. Det store problemet er den israelske blokaden. Israelerne vil ikke slippe sement og andre byggematerialer inn i Gaza. Fra egyptisk side kommer det heller ikke mye. Etter motrevolusjonen i Egypt kjølnet forholdet til Hamas. Grenseovergangen i Rafah er for det meste stengt. Det innebærer at palestinerne på Gazastripen føler seg som fanger på sitt lille landområde.

Pessimismen er naturlig nok særlig stor blant Gazas ungdom. Hele 60 prosent av dem er arbeidsledige. Det kan gjøre dem til lett bytte for ekstremister. Rapporter om at IS er i ferd med å etablere seg i området er ikke overraskende. Nå haster det at verdenssamfunnet på den ene siden bidrar med midlene til gjenoppbygging. På den andre siden må det øves press mot Israel for å oppheve blokaden slik at handel og normal virksomhet kan gjenopptas. Bare slik kan håpet vekkes i Gaza.