DEBATT

Konflikten på Gaza:

Uten hjemkomst for palestinerne, ingen fred

Israels forakt for palestinernes håp om egen stat og soldatenes skarpe skudd mot demonstrantene på Gaza må forstås med det som skjedde for 70 år siden som bakgrunn.

DEMONSTRANTER: Palestinske demonstranter etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker på grensa mellom Israel og Gaza, øst i Gaza by, fredag forrige uke. Foto: APAImages / REX / Shutterstock / NTB scanpix
DEMONSTRANTER: Palestinske demonstranter etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker på grensa mellom Israel og Gaza, øst i Gaza by, fredag forrige uke. Foto: APAImages / REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En av mine beste venner på Gaza, en doktor på den Muslimske Universitetet i Gaza by, er med å organisere den store marsjen hver fredag. Den startet 30. mars og slutter 1. juni.

Han understreker at det er sivilsamfunnet som protesterer individuelt. Folk fra alle samfunnslag stiller opp. Foreløpig har de klart å unngå at Hamas, Jihad og al-Qaida har sendt raketter mot Israel.

Verden har vært vitne til hvordan israelske militære skyter med skarpt mot forsvarsløse demonstranter. Min venn sier at nå har ungdommene fått noe å slåss for inne i buret sitt, innestengt, okkupert og uten sjanse til å velge hva slags liv de vil leve.

Uri Avnery, grunnlegger av Gush Shalom fredsbevegelse, skriver 19. mai at endelig har palestinerne på Gaza gjenvunnet sin nasjonale stolthet.

De minner verden om al-Nakba, den palestinske katastrofen i 1948, da 531 landsbyer ble ødelagt og nesten 800 000 innbyggere ble fordrevet fra sine hjem. Mange av dem flyktet til Gaza.

De håper at verden endelig skal vende blikket mot det som skjedde fra britene bestemte seg å forlate Palestina i februar 1947 til 1949.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer