DEBATT

Kjøtt:

Uten kjøtt i kostholdet ville mennesket som art aldri eksistert

Er det virkelig umoralsk å spise kjøtt?

MENNESKER ER ALTETERE: Basert på biologisk kunnskap inneholder et optimalt kosthold for mennesker en viss andel animalske proteiner. Vi er fra naturens side altetere, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MENNESKER ER ALTETERE: Basert på biologisk kunnskap inneholder et optimalt kosthold for mennesker en viss andel animalske proteiner. Vi er fra naturens side altetere, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sitt innlegg «Tre dårlige grunner til å spise kjøtt», publisert i Dagbladet 9. september, kom filosofistudent Lage Nøst med noen misforståelser om kjøttspising som dessverre er i ferd med å få fotfeste hos det moderne mennesket.

Nøst har rett i at det er gode ernæringsmessige grunner til å redusere kjøttforbruket. Det som er helt misforstått er å bruke dette som et argument for å bli vegetarianer.

Basert på biologisk kunnskap inneholder et optimalt kosthold for mennesker en viss andel animalske proteiner. Vi er fra naturens side altetere. Dersom våre evolusjonære forfedre ikke hadde begynt å spise kjøtt ville den menneskelige hjerne neppe kunne blitt utviklet.

Med andre ord, uten kjøtt i kostholdet ville mennesket som art aldri eksistert. At man kan overleve bare på planter betyr ikke at dette er særlig optimalt.

Ville bestander av fisk og vilt er dessverre på langt nær store nok til å dekke proteinbehovet for mer enn sju milliarder mennesker. Ødeleggelse av ressursgrunnlaget har vært regelen snarere enn unntaket i hele menneskehetens historie; hvis vi skulle levd av det overskuddet naturen gir kunne det kanskje bare bodd i størrelsesklasse 10,000 mennesker i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer