DEBATT

Uten kompetanse, ingen verdiskaping i Nord

Nord-Norge kan bli hele Norges næringslokomotiv, men dagens lave kompetansenivå står i veien. Her er fem tiltak for mindre frafall og bedre skole i Nord-Norge.

FRAMTID I NORD: - Det blir stadig tydeligere at Nord-Norge er landets fremtidige vekstmotor. De tre nordligste fylkene har rik tilgang på naturressurser, nærmest utømmelige kilder til energi og store uutnyttede arealer, med tilhørende muligheter for bærekraftige og lønnsomme arbeidsplasser og eksportinntekter, skriver Sigrid Hagerup Melhus. Her fra Moskenesøya i Lofoten.  
FRAMTID I NORD: - Det blir stadig tydeligere at Nord-Norge er landets fremtidige vekstmotor. De tre nordligste fylkene har rik tilgang på naturressurser, nærmest utømmelige kilder til energi og store uutnyttede arealer, med tilhørende muligheter for bærekraftige og lønnsomme arbeidsplasser og eksportinntekter, skriver Sigrid Hagerup Melhus. Her fra Moskenesøya i Lofoten.   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norsk økonomi er i en formidabel omstilling. Mens utsiktene til fremtidige inntekter er usikre, er det et stadig større press på utgiftssiden. Vi trenger nye næringer og bedrifter som gir oss inntekter til å finansiere vår felles velferd, og det blir stadig tydeligere at Nord-Norge er landets fremtidige vekstmotor. De tre nordligste fylkene har rik tilgang på naturressurser, nærmest utømmelige kilder til energi og store uutnyttede arealer, med tilhørende muligheter for bærekraftige og lønnsomme arbeidsplasser og eksportinntekter. Potensialet for vekst er grundig beskrevet gjennom en rekke analyser fra konsulentmiljøer, politiske dokumenter, og presentasjoner på næringskonferanser. Men hva må til for å komme fra beregninger og festtaler til faktiske arbeidsplasser og eksport? Den største utfordringen til Nord-Norge er ikke næringspolitikken. Det er utdanningspolitikken.

Frafall fra videregående er et velkjent problem, og andelen som gjennomfører videregående på normert tid eller innen fem år er lavest lengst nord i Norge. Utfordringen med frafall og dårlige resultater kommer dessuten til å bli mye større i en nær framtid, med omfattende digitaliseringen av arbeidslivet. Ny teknologi stiller krav til ny kompetanse gjennom hele yrkeskarrieren, og her starter Nord-Norge langt bak startstreken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer