Uten Morten

Morten dukket aldri opp på bandøvelsen i fjor høst. Nå fortsetter Girl From Saskatoon uten trommisen sin - men har ikke gitt opp håpet om å finne ham.

FREDRIKSTADSBANDET Girl from Saskatoon fikk mye oppmerksomhet da de kuppet Øyafestivalen i fjor. Siden de ikke sto på programmet, leide de seg like godt en bod i den såkalte handlegata, og her spilte de flere konserter hver dag. Et par måneder senere var de med på Zoom-konkurransen. Det ble den nest siste konserten de gjorde som trio. Natt til søndag 16. november forsvant trommeslager/gitarist Morten André Jørgensen. Han ble sist sett utenfor utestedet Metz i Fredrikstad.

- Vi hadde avtale om å øve på søndagen. Men Morten dukket ikke opp. Og han tok ikke telefonen. Vi synes det var rart, for det var første gang han ikke kom på øving. Han er en veldig pålitelig type, sier gitarist Jens C. Andreassen (28).

- Vi regnet med at han hadde havnet på nachspiel og at telefonen var utladet. Vi får jo gi mannen noen timer, tenkte vi. Men etter hvert begynte andre folk å ringe oss og spørre etter Morten. Han skulle til foreldrene sine den dagen, men kom ikke dit heller, forteller bassist Nathalie Bekkelund (21).

DET HAR GÅTT fire måneder og Morten er fremdeles ikke funnet. Dykkere har søkt, venner og familie har gått manngard og han har blitt etterlyst på mail og internett.

- Det er fremdeles et dilemma hvorvidt vi skal bruke presens eller preteritum når han dukker opp i samtaler. «Morten er» eller «Morten var». Det er en evig prosess og veldig individuelt hvordan folk takler det. Noen satte ned foten tidligere enn andre, og sa: nå kan vi ikke lete aktivt lenger. Mens andre leter den dag i dag.

- Hva med dere?

- Det er ikke mulig å fortsette å lete på den måten vi har gjort. Da vil man ikke beholde sin psykiske helse, sier Jens.

- Jeg tenker ikke på Morten i fortid. Jeg sier ikke at han «ble borte». Han er borte. Det er sånn situasjonen er nå. Vi har ikke funnet ham, sier Nathalie.

BANDNAVNET Girl from Saskatoon har de lånt fra en Johnny Cash-låt. I fjor slapp de ep\'n «Aloha My Love», og musikken ble beskrevet som skranglete punkrock med country-elementer. Snart bærer det kanskje i studio igjen.

- Alle tre har satt et sterkt preg på låtene, så det er klart musikken har forandret seg. Vi låter helt annerledes og føler absolutt behov for å spille inn noe så fort som mulig. På scenen kommer vi til å bruke trommemaskin. Et band er jo like mye en sosial som en musikalsk greie, og vi har ikke lyst til å erstatte Morten enda. Vi venter til det dukker opp noen som føles helt rett, sier de to.

Det var Mortens mor som fikk dem til å fortsette. I jula spurte hun dem om hva som ville skje med bandet videre.

- Vi sa at det føltes litt meningsløst å tenke på bandet nå. «Men dere må fortsette», sa hun. Det er det Morten ville ha ønsket. Og det er sant. Morten skulle bli rockestjerne han. Han ville ikke at vi skulle droppet bandet på grunn av noe som dette.

Girl From Saskatoon spiller på Mono, lørdag 27. mars klokken 18.00

<B>EGENTLIG TRIO: Jens C. Andreassen og Nathalie Bekkelund i bandet Girl from Saskatoon spiller videre uten kompisen Morten Jørgensen, som forsvant sporløst i november i fjor. Neste lørdag har de konsert på Mono.