Uten nåde i Stockholm

Krim med enda en vri på Palme-mordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I serien «Stockholm Noir» tar den svenske advokaten Jens Lapidus oss med inn i en brutal og nådeløs verden, preget av vold, dop og hevn. Historien i «Aldri fucke opp» fortelles gjennom tre personer: en politimann, en ekssoldat og en ung, svenskirakisk mann.

Sosialrealistisk

Lapidus debuterte i fjor med «Cash», også den fortalt gjennom tre forskjellige stemmer og også den lagt til en verden som moralsk og lovmessig sett opererer etter helt egne regler. «Aldri fucke opp» er klassisk sosialrealistisk svensk krim, her finnes spor av både Sjöwall &Wahlöö og Leif G.W. Persson, men boka tar også opp svenskenes største krimgåte: Hvem drepte Olof Palme?

De tre hovedpersonene lever i hver sin verden. Selv om dette uomtvistelig er Sverige på 2000-tallet, opplever de virkeligheten på svært forskjellige måter. Mahmud al-Askori har sittet inne, og er strengt tatt ikke interessert i ni-til-fire-Sverige, som han så foraktelig kaller det. Politimannen Thomas Andrén oppdager at han blir motarbeidet under etterforskingen av et drap, og tar seg deltidsjobb som sikkerhetsvakt for en gangster. Og leiesoldaten Niklas Brogren lider av alvorlige vrangforestillinger, men han avviser enhver form for hjelp – før han går i gang med å rydde opp i samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer