MÅ FLYTTE: Tronsmos nåværende lokaler skal etter planen rives. Bokhandelen må derfor finne nye lokaler i løpet av kort tid for å kunne fortsette driften. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MÅ FLYTTE: Tronsmos nåværende lokaler skal etter planen rives. Bokhandelen må derfor finne nye lokaler i løpet av kort tid for å kunne fortsette driften. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Uten nye lokaler må vi stenge Tronsmo

Daglig leder er bekymra for bokhandelens framtid.

(Dagbladet): - Det var ikke akkurat noen overraskelse. Vi har hatt denne trusselen hengende over oss i snart ti år, og nå har det altså skjedd, sier daglig leder i Tronsmo bokhandel, Eva Stenlund Thorsen, til Dagbladet.

Onsdag kveld ble det kjent at den over 40 år gamle bokhandelen fra 1. august ikke lenger får holde til i sine nåværende lokaler på Tullinløkka.

I leieavtalen som ligger til grunn for oppsigelsen heter det at begge parter kan si opp med fire måneders varsel. 

Nyheten har skapt sterke reaksjoner. Dagbladets Fredrik Wandrup er blant dem som har latt seg engasjere, og skriver i kommentaren «Beretningen om et varslet mord» at «å ikke anerkjenne Tronsmo som en verneverdig naturherlighet, er kulturell vandalisme og bør fordømmes på det sterkeste.»

- Vil samle studentene I oppsigelsesbrevet skriver Entra «Årsaken til oppsigelsen er at vi håper å kunne starte opp med å rive eksisterende eiendommer for å bygge et nytt universitetsbygg».

Kommunikasjonsrådgiver Ina Helen Østby i Entra sier til Dagbladet at Entra ønsker å revitalisere hele kvartalet. Målet er å bygge framtidens undervisningsbygg som skal samle universitetets juridiske fakultet i et bygg. I dag er studentene spredd på åtte forskjellige steder i området.

- Vi ønsker å realisere planene om et nytt bygg for studentene så raskt som mulig, og håper å komme i mål med reguleringen av kvartalet innen kort tid. Men vi skjønner at Tronsmo opplever det som leit på egne vegne, sier Østby til Dagbladet.

Hun understreker at Entra har vært i dialog med Tronsmo, og hatt et ønske om å hjelpe dem å finne nye lokaler. Dette har ifølge henne ikke ført fram.

- De foreslo blant annet noen lokaler på Tøyen, men de var både mindre og dyrere enn de vi har nå. Det var ikke et alternativ, så vi sa nei. Grünerløkka er heller ikke sentralt nok, sier daglig leder i Tronsmo, Eva Stenlund Thorsen.

Østby i Entra forteller at de er åpne for videre dialog, og synes det er leit at Tronsmo har valgt å takke nei.

- Må stenge For knapt et år siden mottok Tronsmo Oslo bys kulturpris for 2013. Stenlund Thorsen frykter bokhandelens død dersom de ikke finner en løsning kjapt.

- Hvis vi ikke finner nye lokaler, må vi stenge, sier hun og fortsetter:

- Jeg er bekymra naturligvis, men også fryktelig glad for all støtte vi har fått. Da kan jeg hvert fall orke og lete etter lokaler, og håpe på at vi kan flytte til et nytt sted og fortsette med det vi er gode på.

Nå frir hun til mulige aktører som kan hjelpe dem å fortsette driften i nye lokaler.

- Jeg kjenner vi har en forpliktelse for å gi våre kunder den virkelig gode litteraturen, sier Eva Stenlund Thorsen.

BEKYMRA: - Vi har en forpliktelse overfor våre kunder, sier Eva Stenlund Thorsen. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet
BEKYMRA: - Vi har en forpliktelse overfor våre kunder, sier Eva Stenlund Thorsen. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet Vis mer