Uten omsorg

Rystende om kjærlighet og kynisme.

FILM: «Oasen» er en kjærlighetsfilm som aldri kunne ha vært laget i Hollywood. I likhet med flere nyere koreanske filmer tar den overhodet ikke hensyn til publikums smak.

Lee Chang-dongs prisbelønte film oppleves som et knyttneveslag i magen, men man kan bli forlegen av å spørre seg om hvorfor filmen sjokkerer.

Fordi den viser en sterkt handikappet jente - Gong-ju er spastisk og forvridd av cerebral parese - som har et kjærlighetsforhold til en psykisk utviklingshemmet gutt, Jong-du?

Deres første møte innledes med at han nesten voldtar henne, men hun er kontaktsøkende der hun bor helt alene i sparsomme omgivelser. Hennes bror og svigerinne har dumpet henne og betaler en ørliten sum for at naboene skal komme med mat til henne.

Jong-du er nettopp sluppet ut av fengsel etter å ha sonet en dom for uaktsomt bildrap. Han er asosial og hyperaktiv. Mens han satt inne, flyttet familien hans uten å gi ham den nye adressen. Han er familiens svarte får, men besatt av en type uskyld som f.eks. får ham til å oppsøke offerets etterlatte, som altså viser seg å være Gong-ju.

Forholdet mellom de to er både rørende og brutalt. Lee Chang-dong tilfører realismen elementer av magi når han av og til lar Gong-ju i drømme reise seg fra rullestolen og bli en «vanlig» kjæreste.

Det som ryster verst ved denne filmen, er kynismen i omgivelsene rundt de to som på alle plan er fratatt taleretten.