Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uten rett til å dø

Et sterkt og rørende drama om en mann som vil dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alle filmanmeldelsene

FILM: Retten til en selvbestemt død er ikke bare omstridt, det er et betent tema i de fleste kulturer.

I katolske Spania vekker det sterk debatt, men - i hvert fall ifølge denne filmen - støtter størstedelen av befolkningen et menneskes rett til å ende livet.

Fra virkeligheten

«Havet innenfor» er et svært sterkt og rørende drama fra virkeligheten, om en mann som har ligget i senga i 28 år og hele tida følt at han lever et uverdig liv.

Men siden han ikke kan så mye som løfte ei hånd, kan han heller ikke ta livet av seg.

Det dilemmaet tvinger ham til å kreve oppmerksomhet for seg og sin sak.

Brakk nakken

Som ung mann var Ramón Sanpedro (Javier Bardem) litt for bråkjekk da han stupte på grunna og brakk nakken.

Den spreke sjømannen ble forvandlet til en menneskelig sekk, men om han var ute av stand til å bevege annet enn hodet, så fungerte det aldeles utmerket.

Han ble liggende i ei seng i annen etasje i brorens hus, med radio, platespiller og telefon.

Virker fornøyd

Etter forholdene har Ramón det godt, han bor sammen med faren, broren, svigerinnen og nevøen, og alle er glade i ham og tar vare på ham.

Selv er han en smilende og sjarmerende mann, sett utenfra virker han fornøyd. Men for Ramón er det ikke noe liv. Når filmen begynner, har han engasjert advokat for å få ønsket sitt vurdert i en domstol. Advokaten er Julia (Belen Rueda), som Ramón har valgt av en spesiell grunn. Samtidig blir Ramón oppsøkt av alenemoren Rosa (Lola Duenas), som jobber på hermetikkfabrikk og har eget program på lokalradioen.

Hun er pratete og selskapssyk, og kommer snart på kant med Ramóns svigerinne, som har vært vant til å pleie ham i fred. Dessuten mener Rosa at livet er verdt å leve, uansett. Den oppfatningen deler også Ramóns bror.

Nøktern og sober

Alejandro Amenábar laget for tre år siden den uhyggelige spøkelsesfilmen «The Others», hvor Nicole Kidman spilte en forstyrret småbarnsmor i et herskapshus.

Her spiller Amenábar på helt andre strenger, han forteller historien om Ramón uten at det blir sentimentalt eller tåredryppende, det er en nøktern, sober og til og med humoristisk film. Den har dessuten noen fantastiske scener hvor Ramón drømmer at han ikke bare kan gå, men også fly - til havet.

Og 35-åringen Javier Bardem er helt enkelt utrolig i rollen som den tjue år eldre Ramón.

Bardem kan bare spille med ansiktet, men det har til gjengjeld et så stort uttrykksregister at det veier opp for de manglende kroppsbevegelsene.

ADVOKAT: Ramón (Javier Bardem) får hjelp av advokaten Julia (Belen Rueda) i «Havet innenfor».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!