Uten returbillett

Dissidentene lukker døra bak seg når de forlater Kina. Bare de mest desperate velger å dra.

TIL USA:  Den blinde barfotadvokaten Chen Guangcheng befinner seg fortsatt på Chaoyang-sykehuset i Beijing i påvente av utreisetillatelse til USA. Her med den amerikanske ambassadøren Gary Locke. Foto: AP/NTBscanpix
TIL USA: Den blinde barfotadvokaten Chen Guangcheng befinner seg fortsatt på Chaoyang-sykehuset i Beijing i påvente av utreisetillatelse til USA. Her med den amerikanske ambassadøren Gary Locke. Foto: AP/NTBscanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kinesiske myndigheter har sagt at den blinde dissidenten Chen Guangcheng er å betrakte som en fri kinesisk borger som ikke er under strafferettslig etterforskning. Dermed kan han få utstedt et kinesisk pass og deretter søke om visum til utlandet. I teorien innebærer det at han når som helst kan vende tilbake til Kina. Men i praksis?

Etter «barfotadvokaten» Chens dramatiske flukt fra husarrest i Shandong-provinsen, etter hans seks dagers opphold i den amerikanske ambassaden i Beijing og etter kinesisk-amerikansk diplomati på høyeste nivå - ser hans framtidsutsikter tilsynelatende lyse ut. Han er tilbudt studiemuligheter og stipendier i kombinasjon med gjestelærerstillinger på to amerikanske universiteter, New York University og University of Washington i Seattle. Muligheten for et godt liv i eksil for ham, kona og de to barna er innenfor rekkevidde.

Men Chen ønsket ikke i utgangspunktet å søke om politisk asyl i USA. Først da han følte seg truet etter ambassadeoppholdet tok han beslutningen om å forlate Kina. Det er ingen lett avgjørelse å velge et liv i eksil. All erfaring tyder på at reisen til USA blir en enveisbillett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer