DEBATT

Debatt: Digitalisering i skolen

Uten skjerm ingen læring?

Jeg undrer, er det beviser for at elevene lærer bedre med skjermen enn boka?

BØKER: Gi skolene mulighet til innkjøp av tradisjonelle bøker så vi ikke drukner i det digitale, skriver lektor Liv-Tone Nilsen. Foto: Privat
BØKER: Gi skolene mulighet til innkjøp av tradisjonelle bøker så vi ikke drukner i det digitale, skriver lektor Liv-Tone Nilsen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stopp! Kontroll! Lærer spør elev: Har du husket læringsbrettet?

Politikerne har talt, den tradisjonelle boka skal byttes ut med skjerm.

Vi står i et veiskille. LK 2020 er på vei.

Med ny læreplan venter færre kompetansemål, økt fokus på dybdelæring og ikke minst det som koster mest: digitaliseringen.

Jeg undrer, er det beviser for at elevene lærer bedre med skjermen enn boka?

Hvordan lærer du best? Jeg foretrekker å markere, skrive notater ved teksten og bla fram og tilbake. Ja, kjenne at jeg fordyper meg.

Den fargerike skjermen full av spektakulære banebrytende muligheter toger i disse dager inn i klasserom landet over. Helst like mange skjermer som elever.

Tilbake i tid: Året er 1989. Første skoledag, jeg var så spent. Bak døra ventet en verden av kunnskap, læring, lek og vekst. Jeg fant min plass og tok opp bok, skrivebok og pennal.

Øynene, store som middagstallerkener, slukte bokstav for bokstav og tall for tall. I norsk og matte lærte jeg kodene. Lesing, skriving og regning. Ferdighetene for all min framtidige læring.

Liten f snirklet jeg fra loft til tak i det berømte bokstavhuset. Åh, det var gøy! Hånda fløt over papiret og streken etterlot mine nye venner. Bokstavene. For en mestringsfølelse. Ikke savnet jeg noe. Ingenting. Ta meg videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer