Uten skjold og verge?

Mens vi ennå er dypt sjokkerte over drapet på to jenter i Kristiansand, skjer nok et drap på et lite barn. Da spør vi i all vår redsel: Hva skal samfunnet gjøre for å verge seg?

Alt som fantes av nyhets- og aktualitetssendinger på en ellers stille søndag i går inneholdt dette spørsmålet, og i «Søndagsavisa» på NRK P2 sa en av våre fremste eksperter, Berthold Grünfeld: - Det oppleves riktig at tungpsykiatriske pasienter føres tilbake til lokalsamfunnet, men behandlingsapparatet er ikke godt nok. Helsevesenet mangler ressurser, ikke minst på det lokale plan. Der lever pasienter med tunge sinnsforstyrrelser uten tilsyn og oppfølging.

Og, kunne den alltid like oppdaterte programlederen Erling Lægreid gjerne ha tilføyd: Vi er vel ikke så godt skodd vi som lever i selvopplevd forståelse med omverdenen heller. Vi ser på psykiatriske pasienter med frykt og fordommer.

Sjeldne

Slikt forklarer selvsagt ikke det sinne og den sorg som befolkningen på Smøla opplever etter drapet på en seks år gammel gutt. Og det hjelper ikke hans ulykkelige foreldre det aller minste. Men det forteller nok en gang at det psykiske helsevesenet i et av verdens rikeste land ikke er et velferdssamfunn verdig. Og når slike drap skjer, er det lite til trøst at nevnte Grünfeld, med statistikken i ryggen, kan slå fast at slike drap er ytterst sjeldne.

Men «Søndagsavisa» stopper fortsatt ufortrødent opp bortenfor de største overskriftene og tar opp spørsmål som er vanskelige å besvare der og da. Som trofast lytter av programposten synes jeg også å kunne merke at radiojournalistenes hang til å belyse spørsmål langt bortenfor vår geografiske rekkevidde har fortapt seg. Alt tyder etter hvert på at du ikke trenger å være utenriksmedarbeider for å snakke om viktige ting i NRK radio.

Bedehus

Så selv om «Søndagsavisa» mer pliktmessig var innom og for så vidt greit belyste den tyrkiske statsminister Ecevits besøk i Norge, fikk vi også høre en liketil og ganske avslappet diskusjon om det jordiske faktum at Agder-fylkene har dobbelt så mange erklærte kristne som landsgjennomsnittet. Uten at sørlendinger er dobbelt så snille, som Lægreid lakonisk bemerket. «Ett bedehus til hver sørlending, riv resten», sto det på en russeplakat i Kristiansand i år. Men medmenneskelighet trenger det lille landet vårt mer av i disse dager.