DEBATT

Debatt: Nordisk arbeidsmarked

Uten svensker stopper Norge?

De nordiske landene har ofte fungert som reservearbeidsmarkeder for nabolandene. Historisk sett er det ikke første gang at brå endringer skjer. Det sørgelige er når slikt slår ut for enkeltpersoner.

Det er synd at ikke det nordiske perspektivet reflekteres tilstrekkelig inn i kortsiktig politikk. Når enkeltmenneskers liv blir rammet. I mange tilfeller skjer dette helt sikkert nokså tilfeldig, skriver innsenderen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Det er synd at ikke det nordiske perspektivet reflekteres tilstrekkelig inn i kortsiktig politikk. Når enkeltmenneskers liv blir rammet. I mange tilfeller skjer dette helt sikkert nokså tilfeldig, skriver innsenderen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For rundt ti år siden var hovedtittelen i en av bulevardavisene i hovedstaden: «Uten svensker stopper Norge». Dette var like før 17. mai i et Norge med høykonjunktur. Det var jo veldig hyggelig, for den gang hadde jeg svenske norskstudenter med i Oslo. De ble både overrasket og forundret. Noen av dem ble boende i Norge.

Men ting endrer seg. For eksempel skattlegging av tips for utelivsansatte. Dette får følger for svensker som arbeider i Norge. Mange vurderer etter sigende å vende tilbake til Sverige.

Man kunne sammenlikne med at krefter i Danmark vil innføre grensereguleringer på svenskegrensa. Igjen konsekvenser for andre nordiske lands borgere. To ulike saker, men er det noen forbindelse?

Historisk sett er det ikke første gang at brå endringer skjer. Det sørgelige er når slikt slår ut for enkeltpersoner og -skjebner. De nordiske landene har ofte fungert som reservearbeidsmarkeder for nabolandene. Göteborg var i sin tid et arbeidsmarked for utallige norske bilindustriarbeidere i åra etter krigen. Da gikk det dårlig i Norge. For mange finner og islendinger har Sverige fungert på liknende måter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer