UTEN TITTEL

Hardkokt krim fra den tøffeste damen i Chicago

Det er bare fjerde gang Sara Paretsky kommer på norsk, ganske uforståelig siden hun hører til blant de aller beste amerikanske krimforfatterne.

Sara Paretsky fikk skrivesperre etter at Hollywood laget en litt for heftig film om hennes privatdetektivhelt V.I. Warshawski. Derfor har det gått fem år siden forrige Warshawski-roman, «Lys i tunnelen», selv om hun har holdt oss varm med novellesamlingen «Windy City Blues» (ikke oversatt til norsk).

For dem som ikke er informert, er V.I. Warshawski en noen-og-førti år gammel hardkokt privatdetektiv i Chicago. Hun lever mer eller mindre fra hånd til munn, men tar på seg saker som gjør at hun må kjempe mot dem med både mer makt og ressurser.

På vei hjem fra en kjendisfest for mediegiganten Global, kjører Warshawski nesten på en kvinne som ligger i veibanen. Kvinnen viser seg å være en rømling fra det private fengselet Coolis. Hun dør seinere på et sykehus. Men samtidig vil en truende kriminalbetjent så gjerne ha buret inn Warshawski for påkjørselen, noe han ikke får til.

Warshawski blir mistenksom, og snuser etter sammenhenger mellom den døde kvinnen og Global, som har kjøpt seg inn i firmaet som driver fengselet.

Hun som leter, hun finner, og snart er vi midt inne i en typisk Warshawski-sak - hvor fienden er et stort og mektig konsern, og de fleste rike menneskene er helt uspiselige.

Det er da også svakheten med Paretsky: Altfor mange av bipersonene blir klisjeer, endimensjonale figurer som ikke har noen utvikling, men bare er med for å markere et poeng. Og selv om Warshawski og hennes nærmeste er levende vesener i forhold, blir det et svakhetstrekk for hele boka. Men søker du hardkokt krim, er «Bak murene» likevel ikke å forakte.