Uten tvangstrøye

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Statsfeminismens jerngrep» hindrer en moderne likestillingspolitikk. Det er essensen i en kronikk Høyrekvinnene Linda C. Hofstad og Sunniva Flakstad Ihle leverer i Dagbladet 1. august. Etter å ha lest kronikken sitter vi igjen med ett stort spørsmål: Tror virkelig Høyre at likestilling kommer helt av seg selv?

«Statsfeminisme» er tydeligvis Høyres nye moteskjellsord. Hele ti ganger i løpet av sin kronikk bruker Hofstad og Ihle dette skremmebildet av venstresidas kamp for likestilling. Men hva er egentlig «statsfeminisme»? Vi kan vanskelig tolke det som noe annet enn ønsket om en statlig likestillingspolitikk.

Norge er i dag, tross våre svakheter, i verdenstoppen når det gjelder likestilling. Ifølge en fersk undersøkelse fra Verdens økonomiske forum, er de nordiske landene de mest likestilte i verden. Det samme viste forrige undersøkelse, som blant annet la vekt på at den nordiske velferdsstaten gir økt trygghet, og at nordiske kvinner har tilgang til et bredt spekter av muligheter innen utdanning, politikk og arbeid. Et kjennetegn ved Sverige og Norge, som topper listen over likestilte land, er nettopp en aktiv statlig likestillingspolitikk. De europeiske landene som havner lengst ned i undersøkelsen, som Italia og Hellas, kjennetegnes av det motsatte. Du finner ikke mye statsfeminisme i Italia. Du finner derimot lite familievennlige ordninger, og et svakt lovverk når det gjelder likestilling. Dette har blant annet gitt seg utslag i lave og synkende fødselstall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer