Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

«Ex on the Beach»:

Uten tydelig refleksjon ville dette vært vanskelig å vise på TV

Vi tar programmets målgruppe på alvor, og har tro på at seerne selv evner å problematisere det de ser på.

EX ON THE BEACH: Noen av deltakerne i det mye omtalte TV-programmet var samlet under høstlanseringen for fjernsynskanalene Discovery Networks, TVNorge og Dplay tidligere i år.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EX ON THE BEACH: Noen av deltakerne i det mye omtalte TV-programmet var samlet under høstlanseringen for fjernsynskanalene Discovery Networks, TVNorge og Dplay tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ex on the Beach» Norge er et av landets for tiden mest populære underholdningsprogram. Særlig blant unge seere. Og det som skjer på skjermen er utvilsomt ikke hverdagskost, men det er ikke til å stikke under stol at programmet speiler en ungdomskultur som eksisterer.

At denne kulturen opprører, er tydelig – og forståelig. Camilla Fors-Falkeng er i sitt innlegg forbanna over at unge mennesker lar seg underholde av programmet, og hun beskylder oss som kanal for å oppfordre til overgrep. Den siste påstanden er drøy kost.

For ordens skyld: På skjermen kan man se at to kvinnelige deltakere går svært langt i sine seksuelle tilnærmelser mot en av de mannlige deltakerne. Mannen sier nei gjentatte ganger, men kysser og koser litt også. Hendelsen får en avslutning ved at den mannlige deltakeren forlater rommet etter en halvtimes tid, etter å ha akseptert en massasje fra kvinnene.

Produksjonen bryter ikke inn, og seansen blir vist på TV. Vurderingen som ble tatt underveis, var å avvente og se om situasjonen eventuelt eskalerte. Vurderingen om å sende hendelsen på TV, blir tatt etter å ha sett hvordan resten av kvelden og neste dag utspiller seg. Kvinnene beklager sin oppførsel neste morgen. Unnskyldningene blir akseptert, og de tre er fortsatt venner. Seansen problematiseres også av deltakerne i villaen – både samme kveld og også i intervjusituasjon neste dag.

Uten tydelig refleksjon rundt situasjonen fra samtlige som var delaktige, ville dette vært vanskelig å vise på TV. Det er heller ikke uproblematisk å vise det med. Vi har blant annet valgt å ikke publisere klipp av hendelsen i sosiale medier, fordi vi mener hele konteksten og etterspillet hendelsen får, bedre belyser problemstillingen.

Den mannlige deltakeren har selv et reflektert syn på situasjonen. Han sier til oss at han er glad for at seansen ikke er klippet bort fra programmet. Han følte seg aldri truet under innspilling, jentene hadde en spøkefull fremtoning, og han understreker at hendelsen var mellom personer som kjenner hverandre.

Han vil samtidig få med at han også tidligere har opplevd at kvinner ikke tar et nei for et nei, og at han syns det er fint at programmet kan være med og belyse en viktig tematikk. Men å kalle ham et overgrepsoffer, er å frata begrepet sin verdi.

Som kanal tar vi programmets målgruppe på alvor, og har tro på at seerne selv evner å problematisere det de ser på. Det er de siste dagers debatter i sosiale medier og i media forhåpentligvis et bevis på.

Og blir en økende bevissthet rundt grenser ett av utfallene av TV-sekvensen, har programmet bidratt til mer enn å underholde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!