KOMMENTARER

Valg i Polen

«Utenfor kirken er det bare nihilisme»

«Enhver god polakk burde vite hva kirkens rolle er. Fordi utenfor kirken er det bare nihilisme». Slik er tonen satt for søndagens polske valg, skriver Morten Strand.

ANTI-HOMO: Polakker demonstrerer mot homofile i Warszawa sist helg. Foto: AFP / NTB Scanpix
ANTI-HOMO: Polakker demonstrerer mot homofile i Warszawa sist helg. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): En konfliktorientert identitenspolitikk, med vekt på den katolske kirkens verdier, og en aggressiv mobilisering mot landets homofile, kombinert med en veldig generøs velferdspolitikk, gjør underverker i Polen. Foran søndagens valg ligger det regjerende Lov og rettferdighetsparti ifølge meningsmålinger an til å få en oppslutning på rundt 45 prosent. Det er en økning på åtte prosent fra forrige parlamentsvalg i 2015, da partiet fikk rent flertall, og 37 prosent av stemmene. Og siden velgerne er politikkens dommere i et representativt demokrati: Noe - ja, nærmest alt - må regjeringen gjøre riktig.

Men først dette: For det å snakke om søndagens polske valg som et verdivalg er et stort understatement. For partieier Jaroslav Kaczynski i Lov og rettferdighetspartiet gjorde i valgkampens hete for en måned siden begrepet «svovelpredikant» til noe puslete: «Utenfor kirken er det bare nihilisme», sa han altså.

For ordens skyld. Nihilisme oppsto som begrep i politisk filosofi for ca. 150 år siden, og ble brukt om de mest ytterliggående anarkistene, de som trodde på «nihil», som er latin for «ingenting». De fornektet all autoritet, religiøs, statlig, åndelig, sosial, og ville snu opp ned på alle etablerte autoriteter og sannheter. Silk - og det er langt fra positivt ment - er altså de polakker som ikke anerkjenner kirken som den øverste autoritet. Ifølge Polens egentlige leder, Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski er en korsfarer som fronter et reaksjonært ideologisk program men vekt på kirken, tradisjonelle familieverdier, og fortsatt jakt på kommunister. Ved valget for fire år siden var det muslimske innvandrere - som i Polen praktisk talt ikke eksisterer, som var samfunnsfiende nummer en. Ved dette valget er det først og fremst landets homofile som er pekt ut til å være velger-mobiliserende og syndebukker. Ifølge Kaczynki vil homofile partnerskap og homofiles rett til å adoptere barn føre til ikke noe mindre enn Polens ødeleggelse.

- Det vil føre til ødeleggelse av vår kultur. Til ødeleggelsen av det som er grunnlaget for våre liv, vår eksistens og vår overlevelse, sa Kaczynski nylig.

Siden valgseieren for fire år siden har Kaczynski gjennomført flere demokratisk tvilsomme, skritt. Han har tatt kontroll over høyesterett ved å senke pensjonsalderen til dommerne i retten, slik at 40 prosent av dem ble tvangs-pensjonert. Tildragelsen er i strid med EU-rett, ifølge Domstolen, unionens øverste rettsorgan. Kaczynski har tatt politisk kontroll over statskringkasteren, som har blitt et propagangaorgan for Lov og rettferdighetspartiet. Og hans parti omskriver Polens historie under 2. verdenskrig, blant annet ved å fortie landets antisemittiske fortid. Sammen med Ungarns statsminister Viktor Orban, som snakker om det illiberale demokrati, jobber Kaczynski for å undergrave EUs liberale og demokratiske verdigrunnlag.

Samtidig har Kaczynski og hans parti holdt sine valgløfter fra 2015. Det viktigste var en veldig gunstig premie for å få barn. En polsk familie får en barnetrygd på rundt 12 000 kroner i måneden for barn nummer to, og for hvert barn etter det. For mindre velstående familier får man denne trygda allerede fra barn nummer én. Dette sosialpolitiske tiltaket er en stor suksess, og er adoptert av opposisjonen. Det kombinerer en progressiv familiepolitikk med katolske og tradisjonelle verdier. Mange kommentatorer understreker at programmet gir tidligere oversette velgere en ny verdighet.

Men det er også en suksess på en annen måte. Disse pengene setter også fart i økonomien. Veksten i økonomien var i fjor på 5, 1 prosent, en vekst ikke noe annet land i EU kan vise til. Subsidiene stimulerer økonomien. Veksten i fjor på 5,1 prosent, enestående i EU. Polen framstår derfor også som et land som er et alternativ til EUs spare-politikk.

Kulturelt reaksjonært og økonomisk progressivt. Det er oppskriften på politisk suksess i Jaroslaw Kaczynskis Polen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer