KOMMENTARER

Valg i Polen

«Utenfor kirken er det bare nihilisme»

«Enhver god polakk burde vite hva kirkens rolle er. Fordi utenfor kirken er det bare nihilisme». Slik er tonen satt for søndagens polske valg, skriver Morten Strand.

ANTI-HOMO: Polakker demonstrerer mot homofile i Warszawa sist helg. Foto: AFP / NTB Scanpix
ANTI-HOMO: Polakker demonstrerer mot homofile i Warszawa sist helg. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): En konfliktorientert identitenspolitikk, med vekt på den katolske kirkens verdier, og en aggressiv mobilisering mot landets homofile, kombinert med en veldig generøs velferdspolitikk, gjør underverker i Polen. Foran søndagens valg ligger det regjerende Lov og rettferdighetsparti ifølge meningsmålinger an til å få en oppslutning på rundt 45 prosent. Det er en økning på åtte prosent fra forrige parlamentsvalg i 2015, da partiet fikk rent flertall, og 37 prosent av stemmene. Og siden velgerne er politikkens dommere i et representativt demokrati: Noe - ja, nærmest alt - må regjeringen gjøre riktig.

Men først dette: For det å snakke om søndagens polske valg som et verdivalg er et stort understatement. For partieier Jaroslav Kaczynski i Lov og rettferdighetspartiet gjorde i valgkampens hete for en måned siden begrepet «svovelpredikant» til noe puslete: «Utenfor kirken er det bare nihilisme», sa han altså.

For ordens skyld. Nihilisme oppsto som begrep i politisk filosofi for ca. 150 år siden, og ble brukt om de mest ytterliggående anarkistene, de som trodde på «nihil», som er latin for «ingenting». De fornektet all autoritet, religiøs, statlig, åndelig, sosial, og ville snu opp ned på alle etablerte autoriteter og sannheter. Silk - og det er langt fra positivt ment - er altså de polakker som ikke anerkjenner kirken som den øverste autoritet. Ifølge Polens egentlige leder, Jaroslaw Kaczynski.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer