Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oppsiktsvekkende ord fra USAs utenriksminister

Utenriksministerens holdning til drittsekker og verdier fikk hans egne ansatte til å måpe

Så er det sagt, svart på hvitt: Trump-regimet sier de velger å se bort fra verdier og moral i sin orientering i verden.

TRUMP-DOKTRINEN: Utenriksminister Rex Tillerson har formulert Trump-doktrinen: Gi faen i verden. Foto: AP / NTBScanpix
TRUMP-DOKTRINEN: Utenriksminister Rex Tillerson har formulert Trump-doktrinen: Gi faen i verden. Foto: AP / NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i en tale til sine ansatte i amerikansk UD utenriksminister Rex Tillerson onsdag sa det slik:

- Jeg tror det er veldig viktig at vi alle forstår forskjellen på politikk og verdier. Våre verdier når det gjelder frihet, menneskelig verdighet, måten mennesker behandles på - det er våre verdier. Det er ikke vår politikk, sa Tillerson til en tidvis måpende forsamling av side egne ansatte, USAs stab av profesjonelle diplomater.

Som politisk realitet er ikke Tillersons holdning uvanlig. I en berømt passasje fra slutten ev 1930-åra hadde Tillersons forgjenger som utenriksminister, Sumner Welles, en samtale om den nicaraguanske diktatoren Somoza med sin sjef, president Franklin D. Roosevelt. Welles sa: «Somoza er en drittsekk». Og Roosevelt svarte: «Ja, men han er vår drittsekk». Og USAs støtte til «drittsekken» Somoza fortsatte.

Støtte til «våre drittsekker», eller diktatorer som har vært USAs støttespillere rundt om kring i verden, er lang som et vondt år. I Den kalde krigens tid hadde mange av USAs drittsekker den moralske fordelen at de sloss mot kommunismen, og følgelig for «frihet». Det gjelder for eksempel Nguyen Van Thieu i Sør-Vietnam, som var selve spydspissen i USAs kamp mot kommunisme. Det gjelder en rekke latin-amerikanske diktatorer, blant annet general Augusto Pinochet i Chile, som styrtet en demokratisk valgt regjering med USAs støtte. Det gjelder en rekke av USAs allierte i Midtøsten. Og det gjelder for eksempel Filippinenes president Ferdinand Marcos. USA har en lang tradisjon for å støtte «sine drittsekker», på tross av sine egne proklamerte verdier.

Men når Donald Trumps utenriksminister Rex Tillerson nå gjør det til en programerklæring at USAs nasjonale interesser er best tjent med at det er et uttalt skille mellom USAs verdier, og USAs politikk, er det likevel et vannskille. Tillerson gikk så langt at han sa at USA verdier ofte er det motsatte av USAs interesser, og at i slike tilfeller er det ikke tvil om hva USA vil velge; sine interesser. Hans uttalelse har skapt sterke reaksjoner i hans egen stab.

- Dette er den talen gitt ev en utenriksminister i min tid som er preget av mest uvitenhet. Uvitenhet om hva som kom før ham, og om hvordan amerikansk utenrikspolitikk har forandret seg i tida etter Den kalde krigen. Uvitenhet om hva verden venter av Amerika, inkludert av vi forsvarer universelle verdier og normer. Uvitenhet om hva folk som han i utgangspunktet skal lede faktisk gjør, og om den skade han gjør på de representasjonene og på moralen til medarbeiderne med all sin uvitenhet, sier Tom Malinowski, viseutenriksminister for demokrati, menneskerettigheter og arbeid i amerikansk UD til The Guardian.

Det var som et ledd i å forklare sine medarbeidere hva Trumps viktigste slagord «America First» - Amerika først - vil bety for praktisk politikk, Tillerson kom med sin oppsiktsvekkende programerklæring.

At hensynet til menneskerettigheter skyves i bakgrunnen i Trumps tid vet vi for så vidt fra før. Både staben og budsjettet til amerikansk UD skal kuttes med 30 prosent, og det går hovedsakelig ut over bistand og menneskerettighetsarbeid. Trump har også gått foran med å gratulere den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan med seieren i den knappe og omstridte folkeavstemningen om grunnlovsendringer som vil gi Erdogan nærmest diktatoriske fullmakter, 16. april. Og han har invitert den kontroversielle presidenten på Filippinene Rodrigo Duterte, som oppfordrer dødsskvadroner til å drepe narkomane, til Det hvite hus. Begge deler ville vært utenkelig for forgjengeren Barack Obama. Men han hadde et reflektert forhold til verdier og menneskerettigheter.